Annons

Polyamori – ett livspussel med lite fler bitar

”Låna en poly” var en av programpunkterna under Växjö Pride. Det nappade podden Skatan och Marchal på och gjorde just det och ställde sina frågor.
– Den vanligaste frågan är vilka som har sex med varandra, vilket är en tråkig fråga, säger Tessan Nordeman som är initiativtagare och tycker att det finns betydligt mer intressanta frågor.
Växjö • Publicerad 13 maj 2022

På Biblioteket i Växjö sitter Tessan Nordeman och Ulrika Eckeskog i likadana färgglada tunikor.

– Det var faktiskt en slump. Vi hade inte bestämt innan att vi skulle ha likadana kläder på oss, säger Tessan och skrattar.

Tessan Nordeman och Ulrika Eckeskog lånade ut sig till folk som var intresserade att veta mer om polyamori.
Tessan Nordeman och Ulrika Eckeskog lånade ut sig till folk som var intresserade att veta mer om polyamori.Foto: Elisabeth Anderberg
Annons

Förutom klädsmaken så har de även något annat gemensamt. De lever båda som polyamorösa och sitter dagen till ära på Växjö bibliotek för att folk ska kunna komma och prata med dem och ställa frågor.

– Jag får mycket frågor om mitt sätt att göra eller ha relationer och det finns ju mycket nyfikenhet. Det är ovant för många människor. Då kanske det är lättare att komma hit och ställa sina frågor när vi bjuder in istället för att de ska göra det privat, säger Tessan.

Första gången det ordnades ”Låna en poly” var 2014 och antalet ”låntagare” har varit olika. Ibland har det kommit hela skolklasser och ibland har det varit färre.

– Det brukar vara två olika grupper av människor som kommer. Dels de som är nyfikna på vad polyamori är rent allmänt, men också de som funderar på om de kanske är polyamorösa, säger Ulrika.

Polyamori är en del av Q:et (queer) i HBTQI+ som enkelt beskrivet står för de som på något sätt bryter mot normer och inte gör det som är förväntat. Det har ingenting med sexuell läggning att göra, utan det handlar om hur man väljer att göra relationer på olika sätt.

– Och inom begreppet polyamori så har vi många olika sätt. Det handlar inte om att man ska tre eller fyra partners. Det finns relationsanarkister, det finns de som säger att det är vi tre som har en relation och inga fler. Som en typ av monogami fast med tre. Och många fler sätt, säger Tessan.

”Vi står ju inte här och missionerar för polyamori och försöker få folk att bli polyamorösa. Utan det handlar om folkbildning.”
Tessan Nordeman

Den vanligaste frågan handlar om sex. Men den frågan tycker varken Tessan eller Ulrika är speciellt intressant. En annan vanlig fråga handlar om svartsjuka.

– Det finns nog lika mycket svartsjuka inom polyamori som i monogama förhållanden. Men jag försöker se det som att svartsjukan ligger hos mig och tar kanske upp det mer än andra. Jag berättar för min man om jag känner mig osäker när han ska åka iväg med någon annan och kanske ber honom skicka ett meddelande till mig på kvällen, säger Ulrika.

Har polyamorösa mer sunda förhållanden eftersom ni kommunicerar så rakt om dessa frågor?

– Vi bråkar ju om samma saker som alla andra, ekonomi och andra vardagliga saker. Men kanske är vi bättre på kommunikation. För det behövs för att få ihop livet med flera. Det är ett stort livspussel, säger Tessan.

Annons

Genom att arrangera ”Låna en poly” hoppas Tessan på att kunskap ska spridas.

– Vi står ju inte här och missionerar för polyamori och försöker få folk att bli polyamorösa. Utan det handlar om folkbildning.

Lyssna på avsnittet med Skatan och Marchal när de ställer sina frågor till en poly:

Elisabeth AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons