unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Primärvården: Vi behöver kronobergarnas hjälp

Foto: Ronja Andersson

Det är högt tempo på vårdcentralerna kring både covid-19 och vaccination för säsongsinfluensan. Från primärvårdens hälsoenhet samordnas smittspårningen av länets invånare och listorna på personer som testat positivt är långa.

– Ökningen har varit ofantlig senaste veckan, säger Louise Lyser på primärvårdens hälsoenhet som samordnar arbetet.

I somras var det ett 40-tal positiva covidtester på en vecka. I november har det varit 700 per vecka och primärvården ligger efter med smittspårningen.

– Vi behöver invånarnas hjälp just nu. Vi arbetar så hårt, och önskar verkligen, verkligen att alla följer riktlinjerna nu. Är man testad ska man hålla sig hemma och inte gå ut i samhället. Ta dig till ”testningen” på ett säkert sätt. Åk absolut inte kollektivt om du inte måste. Och testa dig bara om du har symtom, så att testerna räcker till, säger Jessica Sakshaug, verksamhetschef på vårdcentralerna i Rottne och Braås.

Antalet telefonsamtal till vårdcentralerna har fördubblats på senare tid så väntetiderna har blivit längre.