Annons

Ramadan är andlighetens och fridens månad

Krönika av Maha Nasser.
Krönika • Publicerad 5 juni 2019
Maha Nasser.
Maha Nasser.Foto: Nadia Hagberg

Ramadan är den arabiska månaden som mäts av måncykel, en tidsskala som räknas från då den första halvmånen är synlig tills den sista halvmånen försvinner. Ramadan är den nionde månaden i denna följd och är en helig månad för muslimer som väljer att fasta denna 30–29 dagar långa månad.

Ramadan är en helig månad för muslimer. Det är månaden då Koranen uppenbarades under en natt kallas allmaktens natt. Som motsvarar tusen månaders dyrkan och fasta. När bönen besvaras under denna natt fördelas den andliga energin jämt över alla människor som deltar. Ramadan är en mycket speciell månad för muslimer och den mottager den med glädje lycka varje år, en lycka och andlighet som genomsyrar deras handlingar varje år. Deltagare under månaden avstår från mat, dryck och sexuellt umgänge från soluppgång till solnedgång. Månaden är fylld med religiösa läror, mänskliga värderingar vars syfte är att lära oss om fattiga människors svårigheter och ger oss kraft att motstå våra instinkter. Fastan handlar inte enbart om att avstå mat, dryck och sex utan även om vikten att inte skada eller förlöjliga medmänniskor.

Annons

Familjer träffas ofta under ramadan för att äta frukost tillsammans efter att ha spenderat natten i bön eller läsandes koranen. De går också gärna ut för att handla under ramadans nätter och tycker även om att titta på religiösa tv-program som sänds via satellit som visar spännande program och tävlingar. Det är en stor månad för bön och dyrkan och muslimer känner stor stolthet över den inre frid och andlighet som tillhör ramadan. Något som för dem närmare gud. De finaste stunderna under månaden är timmarna man spenderar på att förbereda den frukost som tillhör ramadan, där en mängd olika rätter serveras. När det väl är dags att äta frukost sätter sig alla familjemedlemmar runt bordet och ber om förlåtelse och försoning hos gud och oftast så är det första man äter på frukosten dadlar. Människor som firar ramadan delar ofta med sig av sin mat till sina grannar eller fattiga.

I det flesta arabiska länder får tiden en ny innebörd under ramadan då natt blir dag. Under dagen så kortas arbetsdagen ner till fem timmar ofta mellan 10 och 15 många restauranger, affärer och marknader väljer istället att ha öppet under natten. För att klara av att fasta under hela dagen äter man tre mål mat under natten och dricker mycket vätska för att orka. Fastan är ofta lättare att uthärda i arabiska länder men i Sverige blir det ofta svårt då perioden för fastan kan bli väldigt lång, ibland upp till 20 timmar. Med det fyra timmar som återstår av dagen hinner man oftast inte äta mer än ett mål mat och man hinner heller inte få i sig särskilt mycket vätska. Om man bor i norra Sverige där solen inte går ner under sommaren så kan muslimer istället välja att fasta enligt med Turkiets tidräkning där man bara fastar 17 timmar.

Det finns grupper som kan välja att avstå från fastan under ramadan så som sjuka människor, nyfödda och ammande kvinnor. Dessa kan istället välja att fasta någon annan dag under året. Det är obligatoriskt för alla muslimer att innan ramadans slut betala zakat, en typ av andlig allmosa. Ju större din värdsliga rikedom är desto mer bör man ge för själens välmående. Dem som äger väldigt lite eller inget alls behöver inte ge något.

Under de sista dagarna av ramadan firar men Eid al-fitr då man får tillfälle att uttrycka sin glädje för att ha fullföljt sin dyrkan. Eid varar oftast under fyra dagar då alla statliga organ och skolor håller stängt. Under Eids första dag ska man skaka hand med alla man träffar och efteråt ska alla be tillsammans på stadens torg. När man avslutat bön går man hem för att bryta fastan och barnen får ofta små gåvor bestående av pengar. Såväl barn som vuxna bär nya kläder och man besöker släkt från när och fjärran. I till exempel Yemen välkomnar familjen besökare med väldoftande rökelser och godsaker såsom nötter, russin, choklad och särskilda små Eid-kakor

Här saknas innehåll

Maha Nasser
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons