Annons

Råttan som husdjur – lite som att ha en hund

Désirée Lennklo älskar råttor. Hon har flera stycken och tävlar med dem i bland annat agility.
– Att ha en råtta som husdjur är lite som att ha en minivariant av en hund. De är intelligenta, söker närhet och gillar att jobba, säger hon i Husdjurspodden.
Växjö • Publicerad 24 maj 2022
I augusti hålls SM i Råttagility, som går att jämföra med agility för hund fast i ett mindre format.
I augusti hålls SM i Råttagility, som går att jämföra med agility för hund fast i ett mindre format.Foto: Privat

Här saknas innehåll

Dèsirée Lennklo skaffade sina första råttor när hon var 12 år. Och sedan dess har hon varit fast. Idag föder hon upp tamråttor och är engagerad i svenska råttföreningen.

– Råttan är ju inte det vanligaste husdjuret. Men vi har en ganska stor förening och många registrerade råttägare som samlas vid olika aktiviteter som agility och utställningar, säger hon.

Annons

Råttagility går till på samma sätt som hundagility. Råttan springer en bana som är uppsatt med olika hinder, tunnlar och så vidare. Skillnaden mot hundar är såklart att banan är betydligt mindre och sätts upp på ett bord.

Désirée berättar att råttan är ett väldigt intelligent djur som lär sig snabbt.

– Det vet ju alla som fått in en vild råtta någon gång. De är svåra att överlista.

Skillnaden mellan den vilda råttan och tamråttan är att de som avlar tamråttor har avlat bort aggressiviteten och att de bits bland annat. Så istället har de fått fram en råtta som är tillgiven och söker kontakt med sin husse eller matte och älskar att jobba med att lära sig saker.

Désirée Lennklo jämför tamråttan med att ha hund. – Råttorna är väldigt intelligenta och går att lära många olika trick, säger hon.
Désirée Lennklo jämför tamråttan med att ha hund. – Råttorna är väldigt intelligenta och går att lära många olika trick, säger hon.Foto: Privat

– På så sätt är det ganska likt att vara råttägare som hundägare. Och kanske är ett bra alternativ om man inte vill åta sig ansvar under så lång tid som att skaffa en hund innebär. En råtta lever bara i två och ett halvt år, säger Désirée.

Lyssna på mer om hur det är att vara råttägare och hur råttan är som husdjur i Husdjurspodden.

Läs mer:

Annika NiquetSkicka e-post
Elisabeth AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons