Annons

Rättspsyk sparar pengar – släpper ut patienter

Växjö • Publicerad 13 september 2019
Foto: Alexander Mahmoud

Region Kronoberg ska spara många miljoner i slutet av året. Ett av förslagen är att patienter från Kronoberg som har dömts till rättspsykiatrisk vård ska flyttas till vuxenpsykiatrin. Den åtgärden ska spara 4,6 miljoner kronor under årets sista månader. Det är personer som är dömda till rättspsykiatri med och utan särskild utskrivningsprövning.

– Det är inte bara ett sparkrav, det är patienter som vi anser är lite för lätta för rättspsykiatrin, säger David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef och säkerhetschef på rättspsykiatriska kliniken i Växjö, till Smålandsposten.

Genom att flytta patienter från Kronoberg frigörs plats för att kunna sälja vård till andra regioner och landsting. De senaste åren har rättspsyk tvingats tacka nej till 400 vårdförfrågningar.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons