Annons

Region Kronoberg anmäler smittspridning på sjukhus

Kronoberg • Publicerad 2 februari 2021
Foto: Mark Nordvall Hanlon

Under det gångna året har åtta utbrott av covid-19 skett på vårdavdelningar på länets två sjukhus. Nu gör Region Kronoberg en samlad Lex Maria-anmälan av utbrotten där patienter har smittats av covid-19.

– Utbrotten har utretts individuellt men vi väljer att göra en gemensam anmälan enligt Lex Maria då vi ser en rad bakomliggande orsaker som är gemensamma för de olika utbrotten. Det finns dock även vissa skillnader, på vissa enheter verkar smittspridningen först startat i personalgruppen medan det på andra enheter börjat i patientgruppen, säger Pär Lindgren, chefläkare.

Annons

Troliga orsaker till utbrotten är enligt Region Kronoberg bristande uppmärksamhet på diffusa nytillkomna symtom hos inneliggande patienter, för tidig testning, att personal arbetar trots milda symtom och tidsfördröjning av smittspårning.

– Det är olyckligt att det skett utbrott på avdelningar med risk för smittspridning till patienter och mellan personal. Det är viktigt att varje enskilt utbrott utreds och att vi drar lärdom av händelserna. Så har också skett, säger Maria Wiltz, som är sjukhuschef i Region Kronoberg.

Flera åtgärder har vidtagits för att förhindra nya utbrott av covid-19 på sjukhusen. Det handlar bland annat om tydligare rutiner för smittspårning, visir och munskydd inom slutenvården och användning av antigentest (snabbtest) vid tecken på utbrott.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons