Annons

Region Kronoberg vidtar åtgärder mot ovaccinerad personal

Kronoberg • Publicerad 10 november 2021
.
.Foto: PETTER ARVIDSON

Region Kronoberg har beslutat alla medarbetare som arbetar nära cancer- och dialyspatienter ska vara fullvaccinerade mot covid-19. Det är för att skydda de allra känsligaste patienterna.

– Det handlar till exempel om patienter som av olika skäl har kraftigt nedsatt immunförsvar eller på annat sätt är mycket sköra. Vi tycker att vi har ett ansvar att skydda dessa patienter lite extra, förutom att vi förstås har rutiner för skyddsutrustning och hygien, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Annons

Kravet om vaccinering gäller på onkologavdelning 40, cytostatikamottagningen, onkologens medicinska dagsjukvård, medicinska dagsjukvården i Växjö och Ljungby samt dialysavdelningarna på lasaretten i Växjö och Ljungby.

– Rent juridiskt kan vi inte ställa krav på att medarbetare ska vaccinera sig. Men vi har bedömt att det med hänvisning till verksamhetsskäl, som till exempel patientsäkerhet och smittskydd, kan vara befogat att ställa krav på att enbart vaccinerad personal arbetar nära patienter i de här specifika verksamheterna. Det handlar om avancerad specialistsjukvård med extra smittkänsliga patienter, säger Pontus Juhlin, HR-direktör.

Region Kronoberg kan besluta om tillfällig placering eller flytta personal till andra arbetsuppgifter eller en annan arbetsplats, om de inte uppfyller kravet på att vara fullvaccinerad.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons