Annons

Regionala bolaget ingår nytt samarbete med företag

Växjö • Publicerad 8 oktober 2020 • Uppdaterad 13 oktober 2020
Ett exempel på lyckat byggåterbruk är Ressourcerækkerne (Resursraderna) i Köpenhamn som har fasader av återanvänt tegel.
Ett exempel på lyckat byggåterbruk är Ressourcerækkerne (Resursraderna) i Köpenhamn som har fasader av återanvänt tegel.Foto: Anders Lundgren

SSAM, det regionala avfallsbolag som ägs av Lessebo, Markaryd, Tingsryd, Växjö och Älmhults kommuner, och GodaHus samverkar för en hållbar byggbransch. Tillsammans tar de nästa steg i riktningen mot cirkulärt byggande för att fokusera på avfallsfrågor och återanvändning av byggmaterial.

– Avfallet från bygg- och rivningsbranschen står för 31% av avfallet i Sverige. Vi ser ett behov av samverkan mellan avfallsbranschen och byggsektorn för att minska avfallsmängderna. Om byggbranschen blir mer cirkulär kommer det på skapa synergieffekter och på sikt även minska mängden byggavfall på SSAMs anläggningar, säger Jessica Cedervall, vd på SSAM.

Annons

Anders Lundgren, SSAM:s verksamhetsutvecklare för cirkulär ekonomi, kommer under ett års tid arbeta delar av sin tjänst för GodaHus för att bland annat skapa nätverk inriktat på byggåterbruk, undersöka liknande satsningar i landet och verka för att pilotprojekt ska kunna genomföras.

– GodaHus tog ett stämmobeslut redan 2019 om att bredda verksamheten mot hållbart och cirkulärt byggande eftersom vi ser att det är nödvändigt. Vi är verkligen glada för SSAM:s intresse för samverkan med oss och välkomnar Anders i arbetet, säger Stefan Olsson, vd på GodaHus.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons