Annons

Regionala rekommendationer tas bort

Kronoberg • Publicerad 28 maj 2021
Christian Blomkvist, smittskyddsläkare
Christian Blomkvist, smittskyddsläkareFoto: Filip Sjofors

De senaste veckorna har smittspridningen gått ner i Kronobergs län, även om länet har fortsatt hög smittspridning i jämförelse med andra regioner i Sverige.

Nu väljer smittskyddsläkaren Christian Blomkvist att ta bort alla regionala rekommendationer utom en, den om delvis distansundervisning på gymnasiet.

Annons

– Vi ser en gynnsam utveckling och det går väldigt snabbt ner. När vi såg att det gick ner den här veckan så är det bra. Vi ska inte ha regionala rekommendationer längre än vi behöver, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.

På grund av fortsatt relativt hög smittspridning i gymnasieåldern har smittskyddsläkaren i samråd med skolcheferna för de kommunala gymnasieskolorna kommit överens om att rekommendationen om delvis distansundervisning på gymnasiet fortsätter gälla vårterminen ut. Beroende på lokala förutsättningar kan andelen närundervisning variera men rekommendationen är att det är ungefär två tredjedelar av eleverna på plats på gymnasieskolan.

Christian Blomkvist lyfter fram att det fortsatt finns nationella rekommendationer där man ska begränsa antalet nya nära kontakter, undvika miljöer med trängsel, arbeta hemifrån så ofta som möjligt och resa på ett sätt som minimerar risken för smitta. Dessutom ska munskydd användas på helgfria vardagar klockan 7-9 och 16-18 vid resor med kollektivtrafik där platsbiljett inte erbjuds. Man bör även handla på egen hand och undvika att handla vid tidpunkter då många vistas i affärerna.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons