Annons

Regionen börjar ta betalt för ambulanssjukvård

Kronoberg • Publicerad 24 december 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: DENNIS YLIKANGAS

Region Kronoberg höjer flera patientavgifter och börjar ta betalt för ambulansutryckningar vid årsskiftet. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Redan i våras stod det klart att regionen skulle höja patientavgiften för läkarbesök inom sjukhusvården från dagens 300 kronor till 350.

Annons

Även kostnaden för besök hos annan vårdpersonal än läkare inom sjukhusvården höjs från dagens 100 kronor till 150 kronor.

Från den 1 januari 2022 ska regionen även börja ta ut en avgift för ambulansutryckningar. En kostnad på 150 kronor kommer tas ut om patienten inte följer med ambulansen tillbaka till sjukvården. Om patienten blir transporterad till akuten blir kostnaden 350 kronor.

En annan nyhet är att en patientavgift kommer att tas ut från den dag som patienten fyller 20 år. Det innebär att den kostnadsfria vården för unga utökas något. Enligt dagens regler är vården kostnadsfri till det år då man fyller 20.

Beslutet om de nya avgifterna togs på regionfullmäktige i juni och alla avgifter inkluderas i högkostnadsskyddet, skriver regionen i pressmeddelandet.

Här är alla förändringar i avgifter i hälso- och sjukvården 2022:

Patientavgift kommer att tas ut från dagen patienten fyller 20 år fram tills dagen patienten fyller 85 år.

Kostnaden för läkarbesök inom sjukhusvården höjs till 350 kronor.

Kostnaden för besök hos annan vårdpersonal än läkare inom sjukhusvården höjs till 150 kronor.

Provtagning blir avgiftsfri.

Högkostnadsskyddet inom öppen hälso- och sjukvård höjs till 1 200 kronor.

Ambulanssjukvård blir en ny patientavgift. Om patienten följer med ambulans till sjukvården blir kostnaden 350 kronor. Om patienten inte transporteras med ambulans är avgiften 150 kronor.

Här saknas innehåll

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons