Annons

Regionen får 78 miljoner – ska operera bort vårdskulden

Växjö • Publicerad 31 mars 2021
Martin Myrskog
Martin MyrskogFoto: Lars-Göran Rydqvist

Drygt 78 miljoner kronor. Så mycket får Region Kronoberg i statligt stöd för att beta av den uppskjutna vården under coronapandemin. Mellan mars och december förra året ställdes nästan var femte operation i regionen in.

Senast den 31 mars ska planen för hur Region Kronoberg ska klara av att beta av vårdskulden vara klar.

Annons

– Vi hade ett ganska bra läge i januari och februari förra året, så på totalen har vi ett rätt bra utgångsläge. Men den andra smittvågen vid jul har så klart spelat in när det gäller uppskjuten vård. Vi har vissa utmaningar när det gäller operationskapaciteten och här spelar två saker roll. Det faktum att vi har en trött personal efter coronan och ett problem med sterilcentralen i Växjö som är under ombyggnad, säger regiondirektör Martin Myrskog till Smålandsposten.

Totalt blev 2 287 operationer inställda. För att beta av kön på ett år krävs det att regionen ökar arbetskapaciteten med 14 procent, vilket innebär ungefär en övertidstimma per dag, skriver Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons