Annons

Regionen har granskat coronavården

Växjö • Publicerad 28 augusti 2020
Pär Lindgren, chefläkare på Region Kronoberg.
Pär Lindgren, chefläkare på Region Kronoberg.Foto: LENA GUNNARSSON

Nu har Region Kronoberg granskat 49 journaler efter patienter som avlidit med covid-19 på länets sjukhus. Slutsatserna visar att vården har getts på rätt nivå samt att en majoritet av de avlidna var sköra. Alla patienter utom en hade minst två sjukdomar utöver covid-19.

– Det är alltid viktigt att vi utvärderar vårt agerande, framför allt i sådana här fall med en helt ny sjukdom som har påverkat stora delar av verksamheten, och många enskilda. Det är nu viktigt att vi även ser över de patienter som har avlidit utanför sjukhus, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Annons

Medelåldern hos de avlidna är 82,5 år. Hos 45 procent var covid-19 den helt dominerande dödsorsaken. I 41 procent av fallen var det bidragande till dödsfallet. Pär Lindgren, chefsläkare, har varit ansvarig för utredningen.

– I samtliga fall gjordes bedömningen att patienten inte skulle ha någon nytta av eller i vissa fall även lida skada av vissa behandlingar som till exempel respiratorvård. I alla fall där patienter avlidit på avdelning fanns beslut om att de inte skulle vårdas på IVA, och vår bedömning är att de bedömningarna var korrekta, säger Pär Lindgren.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons