Annons

Regionen om covid-19: ”Provta dig bara om du har symtom”

Kronoberg • Publicerad 10 november 2020

Det är hårt tryck på provtagningen för pågående covid-19-infektion i Kronobergs län. Nu finns det risk att regionen slår i taket och därmed kan det drabba annan diagnostik. Det kan till exempel handla om cellprovtagning för livmoderhalscancer.

– De tre senaste veckorna har vi sett 40-procentiga ökningar varje vecka. Förra veckan var det totalt 4800 personer som blev provtagna för covid-19 i Kronoberg och det ser ut att fortsätta öka också denna vecka, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef på klinisk mikrobiologi i ett pressmeddelande.

Annons

Många labb i Sverige har svårt att hänga med när testarna strömmar in. Det gäller även SVA och ABC Labs, de labb som Region Kronoberg använder.

– Risken är att vi slår i taket och inte kan provta alla som behöver. Därför är det nu oerhört viktigt att det bara är personer med symtom som går och provtar sig för covid-19. Man ska dessutom ha haft symtom i minst 24 timmar, säger Oskar Ekelund.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons