Annons

Regionen siktar på att bli hyroberoende

Kronoberg • Publicerad 10 december 2020 • Uppdaterad 11 december 2020
.
.Foto: Mimmi Kungberg

Region Kronoberg har påbörjat ett intensivt arbete för att minska behovet av inhyrd personal. SKR, Sveriges kommuner och regioner, har fått samtliga regioner i Sverige att ingå i en gemensam upphandling av hyrpersonal inom vården.

– Arbetet med att bli hyroberoende går åt rätt håll, men vi behöver göra mer för att få koll på kvalitet och kontinuitet och kostnader. Därför känns det bra att vi nu tar steget till en gemensam upphandling av hyrpersonal, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Kronoberg.

Annons

Den gemensamma upphandlingen av hyrpersonal innebär att samtliga regioner kommer ha samma kravspecifikation gentemot bemanningsföretagen. Kraven gäller bland annat kompetens och leverans, till en överenskommen prislapp.

– Detta innebär tydliga spelregler för alla. Det gör att vi som region kan bli en tydligare och bättre kravställare, och att vi minskar behovet av dyra direktupphandling, säger hälso- och sjukvårdsdirektör, Roger O Nilsson.

Region Kronoberg skriver på sin hemsida att ett visst behov av hyrpersonal alltid kommer att finnas, för att klara vårdtoppar och frånvaro. Men att anlita hyrpersonal i stor omfattning påverkar kvaliteten i vården och medarbetarnas arbetsmiljö negativt. Det drar även mycket skatteresurser, som i stället skulle kunna användas till utveckling och satsningar för den egna personalen.

– De senaste siffrorna visar att vi är på rätt väg, men att vi ännu inte nått ända fram. Förhoppningen är att en gemensam upphandling ska bidra till att vi uppnår målet, säger Roger O Nilsson.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons