Annons

Regionen slutar erbjuda antikroppstester för allmänheten

Växjö • Publicerad 20 mars 2021
.
.Foto: Pernilla Rudenwall

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att landets regioner inte längre ska erbjuda antikroppstestning till allmänheten. Vården menar att antikroppstestning på individnivå i de flesta fall är av begränsat värde eftersom nästan alla utvecklar antikroppar, både efter genomgången covid-19 och efter vaccination.

Under fredagen meddelade Region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist att även Region Kronoberg slutar tillhandahålla antikroppstester för allmänheten. Omkring 20 800 antikroppstester har tagits och analyserats i Kronobergs län.

Annons

Från och med 1 april utförs antikroppstest endast på medicinsk indikation, när vården bedömer att det är rätt åtgärd för att till exempel fastställa diagnos, och regionen kommer att fortsätta att testa blodgivare för antikroppar mot corona.

Under vecka 10 testades 205 blodgivare och 17,5 procent av de testade hade antikroppar.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons