Annons

Regionen tvångsduschade patient – anmäler händelsen

Växjö • Publicerad 4 september 2020
Genrebild.
Genrebild.Foto: LUDVIG THUNMAN

I våras vårdades en patient med ett ”komplext och svårbehandlat sjukdomstillstånd” vid Rättspsykiatriska Regionkliniken enligt lagen om rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. I samband med en planerad behandling mot patientens grundsjukdom ska personalen ha beslutat om en tvångsåtgärd i form av duschning.

Efter tvångsduschen har Rättspsykiatriska Regionkliniken nu anmält händelsen till inspektionen för vård och omsorg eftersom åtgärden inte har stöd i en tvångslagstiftning som reglerar verksamheten. Patienten kände sig kränkt och upplevde svårigheter att lita på personalen.

Annons

"Rättspsykiatriska regionkliniken har tidigare efterfrågat stöd och vägledning från tillsynsmyndigheterna vad gäller just frågan om oundgängliga hygieninsatser som patienter motsätter sig. Detta behov har också anförts av andra regionkliniker. För att erhålla tydliga direktiv och för att säkerställa att vi vidare hanterar hygieninsatser såväl patientsäkert som med fullgod regelefterlevnad rapporteras därför denna händelse till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria för vidare bedömning och klargörande av rättsläget”, skriver Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons