Annons

Regionen vill erbjuda kostnadsfritt vaccin till alla vuxna

Kronoberg • Publicerad 31 maj 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mikael Persson

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har i en skrivelse föreslagit att regionerna ska besluta om att erbjuda gratis vaccination mot mässling, röda hund, difteri, stelkramp, polio och kikhosta för alla, oavsett ålder.

Enligt förslaget ska vaccin ges kostnadsfritt till den som vid medicinsk bedömning anses ha otillräckligt skydd mot sjukdomarna, även skyddsbehövande och asylsökande, skriver SKR i ett pressmeddelande. Ärendet kommer att tas upp i Kronoberg när regionstyrelsen sammanträder den 31 maj.

Annons

Enligt Folkhälsomyndigheten har behovet aktualiserats i samband med situationen i Ukraina. De menar att det finns en lägre immunitet mot virussjukdomar i den grupp som nu flyr från kriget till Sverige. Det är därför extra viktigt att dessa personer får skydd mot ovanstående sjukdomar.

Kostnaden för avgiftsfri vaccinering i Kronoberg ska finansieras genom att belasta budget för vårdvalet. I dag är vaccination av barn, även asylsökande, redan kostnadsfri. Vuxna betalar självkostnadspris för vaccin.

Här saknas innehåll

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons