Regionens uppmaning: Ge blod

Foto: Katja Kircher

Coronavirusets utbrott kan påverka blodförsörjningen till sjukvården inom Region Kronoberg. Regionen uppmanar nu alla befintliga blodgivare, som inte har varit i nära kontakt med en person med influensaliknande symtom eller misstänkt smitta av coronaviruset under de närmsta två veckorna, att boka tid för blodgivning.

– Vi vill understryka hur livsviktigt det är att friska blodgivare ställer upp och lämnar blod. Sjukvården är i stort behov av den värdefulla insats våra blodgivare gör. Att sjukvården avråder från onödiga besök på sjukhuset gäller INTE friska blodgivare, säger Jimmy Holmberg, avdelningschef på Transfusionsmedicin, i ett pressmeddelande.

I Kronoberg behövs en påfyllning av blodgrupperna A, 0 och B. Enligt pressmeddelandet har Region Kronoberg, sedan smittspridningen av coronaviruset i samhället eskalerade, märkt en kraftig minskning i antal personer som kommer på sina bokade tider på blodcentralerna i Ljungby och Växjö. Endast 25–50 % har kommit på sina bokade tider den senaste tiden.

Läs mer

Nyheter

Ett nytt coronafall

Nio ligger på sjukhus.

Nyheter

Färre reser kollektivt - stor förlust för Länstrafiken

Intäkterna ska ha minskat med 50 procent.

Nyheter

Kronofogden backar från utmätningsbeslut

Skuldsatt man får behålla sitt hus.

Nyheter

Två Växjörestauranger brister vid inspektion

Måste åtgärda direkt.

Nyheter

Busschauffören såg skylten - körde ändå in i bron

Misstänks för brott.

Nyheter

Nytt besked om bad vid Strandbjörket i Växjö

Förra veckan avrådde Växjö kommun från bad.