Annons

Regionens uppmaning: Ge blod

Växjö • Publicerad 17 mars 2020
Foto: Katja Kircher

Coronavirusets utbrott kan påverka blodförsörjningen till sjukvården inom Region Kronoberg. Regionen uppmanar nu alla befintliga blodgivare, som inte har varit i nära kontakt med en person med influensaliknande symtom eller misstänkt smitta av coronaviruset under de närmsta två veckorna, att boka tid för blodgivning.

– Vi vill understryka hur livsviktigt det är att friska blodgivare ställer upp och lämnar blod. Sjukvården är i stort behov av den värdefulla insats våra blodgivare gör. Att sjukvården avråder från onödiga besök på sjukhuset gäller INTE friska blodgivare, säger Jimmy Holmberg, avdelningschef på Transfusionsmedicin, i ett pressmeddelande.

Annons

I Kronoberg behövs en påfyllning av blodgrupperna A, 0 och B. Enligt pressmeddelandet har Region Kronoberg, sedan smittspridningen av coronaviruset i samhället eskalerade, märkt en kraftig minskning i antal personer som kommer på sina bokade tider på blodcentralerna i Ljungby och Växjö. Endast 25–50 % har kommit på sina bokade tider den senaste tiden.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons