Regionens uppmaning: Ge blod

Foto:Katja Kircher Photography AB

Coronavirusets utbrott kan påverka blodförsörjningen till sjukvården inom Region Kronoberg. Regionen uppmanar nu alla befintliga blodgivare, som inte har varit i nära kontakt med en person med influensaliknande symtom eller misstänkt smitta av coronaviruset under de närmsta två veckorna, att boka tid för blodgivning.

– Vi vill understryka hur livsviktigt det är att friska blodgivare ställer upp och lämnar blod. Sjukvården är i stort behov av den värdefulla insats våra blodgivare gör. Att sjukvården avråder från onödiga besök på sjukhuset gäller INTE friska blodgivare, säger Jimmy Holmberg, avdelningschef på Transfusionsmedicin, i ett pressmeddelande.

I Kronoberg behövs en påfyllning av blodgrupperna A, 0 och B. Enligt pressmeddelandet har Region Kronoberg, sedan smittspridningen av coronaviruset i samhället eskalerade, märkt en kraftig minskning i antal personer som kommer på sina bokade tider på blodcentralerna i Ljungby och Växjö. Endast 25–50 % har kommit på sina bokade tider den senaste tiden.