Annons

Regionteatern vill ge oss modet att möta det okända

Att våga möta det okända. Det är huvudtemat för Regionteatern under 2019. Teaterns VD och scenkonstchef Therese Willstedt utlovar en spännande höst med bland annat succéföreställningen Balladen om Nygatan 8, skolturné med dystopiska ungdomsföreställningen Ljusets Rike 2039 och skapandet av nästa stora Medborgarscenföreställning, Älskade Araby.
– Det blir en livedokumentär om Araby, framför och berättad av Arabyborna själva.
Växjö • Publicerad 15 juni 2019
Foto: David Färdigh

Sång av Tage Danielsson och Monica Zetterlund inledde presentation av Regionteatern Blekinge & Kronobergs höstprogram. Hyllningen till Tage Danielsson i Björn Johansson Boklunds gestalt kommer framföras i sin helhet i samband med Regionteaterns sopplunch i oktober. Mycket annat gott och välsmakande kan publiken se fram mot i höst. Bland annat Performance Lectures, en fusion mellan föreställning och föreläsning som sker i samarbete med Linnéuniversitetet.

– Ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonsten, säger Therese Willstedt.

Annons

En annan viktig och nyskapande satsning är Medborgarscenen, där Regionteatern skapar dokumentära föreställningar och scenkonstkvällar genom att bjuda in lokala invånare i skapandeprocessen. Nästa stora Medborgarscenföreställning påbörjas i höst och går under namnet Älskade Araby.

– Temat är stigmatisering. Araby har av polisen pekats ut som ett särskilt utsatt område men är samtidigt en stadsdel med mycket positiv kraft. Regissören Andreas Dahl kommer tillbringa mycket tid i Araby under hösten för att tillsammans med Arabyborna skapa föreställningen.

Ambitionen är enligt Therese att lyfta fram en ny bild av Araby genom invånarnas egna berättelser och perspektiv

– Det blir en viktig, aktuell och angelägen föreställning. Jag älskar Araby.

Vad som skapar totalitära rörelser som nazism och fascism samt frågeställningar kring mänsklig ondska är utgångspunkten i dystopin Ljusets Rike 2039, som kommer turnera runt i länets skolor med start i november. Föreställningarna Hissvägraren och Dansa med mig är två andra höjdpunkter i höst.

– Det är två föreställningar som båda handlar om ensamhet, fast ett ur manligt perspektiv och ett ur kvinnlig synvinkel. Ett angeläget ämne då ensamhet är en vår tids mest utbredda folksjukdomar.

Och så fortsätter kritiker- och publiksuccén Balladen om Nygatan 8, där Cornelis Vreeswijks låtskatt tolkas på både arabiska, turkiska och danska. Regionteaterns övergripande tema om att frigöra sig från sin komfortzon och våga konfrontera en ny verklighet speglas även i denna svängiga, omtumlande och känslofyllda musikteater.

– Cornelis är en svensk ikon, men han blev aldrig beviljad svenskt medborgarskap. Det kan vara värt att tänka på.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons