Annons

Rekordmånga provtagna för covid-19 i Kronoberg

Kronoberg • Publicerad 24 april 2021
.
.Foto: Tomas Nyberg

Smittspridningen fortsätter att öka i Kronobergs län. Enligt Region Kronoberg testades över 800 personer positivt för covid-19 förra veckan och den siffran kommer att bli ännu högre den här veckan.

Region Kronoberg rapporterar att det förra veckan genomfördes nästan 5 800 provtagningar för covid-19, vilket är den högsta nivån någonsin i länet.

Annons

– Det finns de som testar sig flera gånger för att se om man är frisk, men smittfrihet avgörs på hur långt tid det gått sedan man fick symptom och på att man känner sig återställd. Man kan testas positivt med PCR-test upp till två månader efter att man har tillfrisknat, eftersom att provtagningen kan upptäcka rester av viruset, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Du räknas som smittfri när det har gått minst en vecka efter du insjuknade och du ska ha varit feberfri i två dagar. Du ska också känna dig i stort sett återställd, men kvarstående lättare rethosta samt nedsatt lukt- och smaksinne kan finnas kvar under en längre tid utan att man räknas som smittsam, skriver Region Kronoberg.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons