Annons

Rekordstort angrepp av insekten - kostar en miljard

Växjö • Publicerad 21 februari 2019

Granbarkborren skapar stora problem i skogarna. Efter sommaren förra året ska granbarkborren ha angripit ungefär 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. De angrep virke för miljardbelopp förra året.

Därför har Skogsstyrelsens styrelse fattat beslut om ett nytt bekämpningsområde. Stora delar av Götaland och Svealand berörs och aldrig tidigare har en så stor del av landet varit klassat som bekämpningsområde.

Annons

– Vi står inför ett mycket allvarligt läge när det gäller skadeinsektens utbrott med risk för miljardförluster för skogsägarna. Skogsstyrelsens styrelse har nu fattat beslut om ett nytt bekämpnings­område för att visa på behovet av extraordinära insatser. Det kommer krävas mycket av alla aktörer och vi behöver skogsägare som är på tårna för att lindra omfattningen, säger Mats Carlén, Skogsstyrelsens regionskadesamordnare i Region Syd, i ett pressmeddelande.

I ett bekämpningsområde kan Skogsstyrelsen i enskilda fall besluta om att stående granar med nya angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons