Annons

Riksdagen biföll Kronobergspolitikernas motion

Kronoberg • Publicerad 20 november 2019
Monica Haider
Monica HaiderFoto: Bo Ströberg

Kronobergspolitikerna Monica Haider och ClasGöran Carlsson (S) har skickat in en motion om förstärkt hot mot journalister. Motionen har nu bifallits av riksdagen. Motionen handlar om att se över straffskalan för hot mot journalister.

“Hot och hat har för många journalister blivit en del av vardagen och det är naturligtvis både oroväckande och oacceptabelt”, säger Monica Haider, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg.

Annons

30 procent av de tillfrågade journalisterna i en undersökning från JMG i samarbete med Journalistförbundet uppger att de har utsatts för hot under det senaste året. Fyra av tio uppger att de avstått från att bevaka vissa ämnen, personer eller grupper till följd av hotrisken och lver hälften av de tillfrågade har känt sig rädda efter hoten.

“När hot och hat mot journalister leder till självcensur är det ett hot mot det demokratiska samtalet - och i förlängningen ett hot mot demokratin. Vi anser att försöken att tysta journalister behöver hanteras med kraft och menar att en skärpning i straffskalan behövs för att visa att hoten mot det fria ordet inte tolereras”, säger riksdagsledamot ClasGöran Carlsson.

Riksdagens beslut: Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att utreda frågan om ett förstärkt straffrättsligt skydd för yrkesgrupper som är särskilt betydelsefulla för det demokratiska systemet och tillkännager detta för regeringen.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons