Annons

Riksväg 23 byggs om – arbetet ska pågå i två år

Växjö • Publicerad 5 december 2020
.
.Foto: MATHIAS BERGELD

Riksväg 23 mellan Huseby och Marklanda ska byggas om och bli mötesfri med mitträcken. Peab har fått uppdraget av Trafikverket att genomföra arbetet för 159 miljoner kronor.

Sträckan byggs om för att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten på vägen. Vägen kommer att breddas från åtta meter till 13 meter och byggs om till en mötesfri 2+1-väg som separeras med mitträcken.

Annons

– Att vara med och bidra till att den nya vägen blir både mer trafiksäker och får bättre framkomlighet känns självklart mycket bra. En av utmaningarna i projektet är att befintlig trafik måste passera arbetsområdet, därför ställer vi mycket höga krav på säkerheten för våra medarbetare, säger Göran Wiking, regionchef på Peab.

Det ska också byggas anpassningar av anslutningsvägar, gång- och cykelvägar samt en ny bro. Dessutom blir det viltstängsel på båda sidor av vägen för att minska risken för viltolyckor.

– Riksväg 23 är ett viktigt inlandsstråk som binder ihop södra Skåne med centrala Östergötland via Växjö. Genom utbyggnaden av etappen strax söder om Växjö skapas en säkrare och mer tillgänglig pendlingsväg mellan Växjö mot Älmhult och vidare till Skåne. Förutsättningarna för godstransporterna på väg förbättras på motsvarande vis och det känns väldigt bra att vi nu kan påbörja entreprenaden med Peab. Projektet är efterlängtat av många, säger Lennart Andersson, regional direktör Trafikverket.

Projektet startar i november 2020 och beräknas att vara klart under hösten 2022.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons