Annons

Riksvägarna kan öppnas för längre lastbilar

Växjö • Publicerad 8 april 2019
Foto: Pressbild

Trafikverket föreslår att öppna 450 mil väg för transporter med längre lastbilar. Det ska ge positiva klimateffekter och minskade transportkostnader. Enligt Trafikverkets förslag ska Transportstyrelsen få i uppdrag att formulera de tekniska egenskapskraven på de längre ekipagen. Trafikverket föreslår också att ett nytt vägmärke införs, ett lokaliseringsmärke för vägvisning av de längre fordonstågen.

"Trafikverkets rapport visar att transporter med längre lastbilar är smart, effektivt och bra för klimatet. Om vi ska minska koldioxidutsläppen med 70 procent från transportsektorn måste vi arbeta med en bred palett av åtgärder och längre och tyngre lastbilar är en viktig del", säger Anders Josephsson, näringspolitisk expert på Transportföretagen.

Trafikverket har identifierat 900 mil väg som kan upplåtas för längre fordon i ett första skede. Men i förslaget finns de bara sträckor som bildar sammanhängande transportstråk och de omfattar totalt cirka 450 mil. Det är bland annat väg 23 mellan Hässleholm och Växjö samt väg 25 mellan Ljungby och Växjö.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons