Annons

Robert och Roger fick en bombsäker affärsidé

På en kulle ovanför Marklanda finns den gamla bunkern som skulle utgöra en av Växjö kommuns sambandscentraler i händelse av krig. Anläggningen är numera köpt av kompisarna Robert Ohlsson och Roger Fransson som tror sig ha hittat ett nytt användningsområde för den bombsäkra lokalen.
– Vårt mål är att göra om den till en serverhall. Nu söker vi investerare och samarbetspartners.
Marklanda • Publicerad 7 juni 2019
Foto: Nadia Hagberg

Det var 2014 som det dök upp en oväntad annons på Hemnet. En 700 kvadratmeter stor bunkeranläggning i Marklanda utanför Växjö var till salu. Kompisarna Robert Ohlsson och Roger Fransson tilltalades av idén och bestämde sig för att lägga ett bud.

– Ett annat företag tog hem det, men när det köpet sedan inte gick igenom fick vi en ny förfrågan och i slutet av 2015 tog vi över som ägare.

Foto: Nadia Hagberg
Annons

Under det kalla kriget byggdes mängder med hemliga anläggningar runt om i Sverige. Inne i berg och under jorden doldes viktiga delar av det svenska totalförsvaret. Bunkern i Marklanda byggdes 1973 av civilförsvaret med syftet att utgöra en av Växjö kommuns sambandscentraler ifall Sverige utsattes för ett militärt angrepp. Anläggningen skulle bokstavligen talat vara bombsäker och tåla såväl direktträffar från flygbombningar som radioaktivt nedfall. Drygt åtta meter ner i jorden skulle mellan 75 och 80 personer kunna dirigera och styra samhällsfunktionerna medan kriget pågick.

– I själva servicerummet fanns radiokommunikation, telefoner och kartor för att se till att kontakten med omvärlden upprätthölls. I de andra rummen fanns kök, matsal, duschar och sovsal. Men det fanns endast 60 sängplatser och de stod tätt med väldigt begränsat utrymme, berättar Robert och Roger.

Att krigshotet var en realitet förstår man av den saneringsanläggning med dusch som fanns nära ingången.

– Där skulle man kunna tvätta sig ren från stridsmedel.

Foto: Nadia Hagberg

Bunkern i Marklanda avyttrades av civilförsvaret vid millennieskiftet och därefter följde en period av förfall. När Robert och Roger tog över anläggningen 2015 stod den nedersta våningen i bunkern under vatten. Strömmen var avstängd och vatten från ledningarna hade trängt upp underifrån och dränkt stora delar av skyddsrummet.

– Vattnet stod 1,8 meter djupt. Det var rena simbassängen!

Att rengöra efter översvämningen och bära bort gammal skadat bråte har krävt mycket tid, arbete och energi för Robert och Roger, som vid köpet egentligen inte hade någon klar plan för vad de skulle använda anläggningen till.

– Ett förslag var att göra den till en eventlokal, men det föll på att det inte finns några godkända utrymningsvägar här nere. Vi skulle bara få tillstånd att ta ner ett begränsat antal personer per gång.

Nu är siktet inställt på att omvandla den 700 kvadratmeter stora bunkern till en serverhall. Under företagsnamnet Bombsäkert försöker de sälja in idén till intressenter.

– Vad vi vet finns det inga större serverhallar i södra Sverige. De flesta ligger i norra Sverige.

Annons

Vad skulle göra bunkern idealisk som serverhall?

– En serverhall kräver en låg fuktighet och stabil temperatur, något som vi kan erbjuda här. Men framför allt handlar det om säkerhet. Den här serverhallen skulle både vara brandsäker, inbrottssäker och bombsäker!

För att inreda bunkern till en funktionsduglig serverhall fordras dock en miljoninvestering. Robert och Roger söker därför nu samarbetspartners och investerare för att kunna gå vidare i projektet.

– Genom åren har vi fått många skeptiska frågor om vad vi egentligen ska ha det här stället till, men vi tror stenhårt på bunker-idén. Skulle vi kunna sluta långtidskontrakt med ett antal företag så blir det här en bra investering.

Viss ekonomisk behållning har Robert och Roger redan haft av sitt udda köp.

– Ja, telemasten utanför bunkern hyr vi i dagsläget ut till två telebolag.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons