unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rosengren: ”I Växjö har vi ingen gräddfil”

Oliver Rosengren
Oliver Rosengren
Foto: Filip Sjöfors

Nu är det klart hur många nyanlända personer som varje kommun ska ta emot nästa år enligt bosättningslagen, som har kommit till för att kommunerna i landet ska dela på ansvaret att ta emot nyanlända. För Växjös del blev det färre än ursprungsförslaget från Länsstyrelsen, 20 stycken.

De 20 personerna kommer att hamna i etableringsboende som Växjö kommun tillhandahålla under de två åren som de nyanlända deltar i etableringen.

– I Växjö har vi ingen gräddfil till bostadsmarknaden för nyanlända, utan tillhandahåller etableringsboende under de två åren de deltar i etableringen. 20 är färre än antalet som ska lämna etableringsboende under nästa år. Vi kommer därmed kunna föra över lägenheter till bostadskön, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Enligt Oliver Rosengren deltar de som är i etableringsboende i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen och har från kommunen SFI. De har krav på sig att söka eget boende och får stöd för detta. Efter att två år har gått upphör tillgången till etableringsboende och eget ansvar gäller.