Annons

Rosengren: ”I Växjö har vi ingen gräddfil”

Växjö • Publicerad 23 november 2019
Oliver Rosengren
Oliver RosengrenFoto: Filip Sjöfors

Nu är det klart hur många nyanlända personer som varje kommun ska ta emot nästa år enligt bosättningslagen, som har kommit till för att kommunerna i landet ska dela på ansvaret att ta emot nyanlända. För Växjös del blev det färre än ursprungsförslaget från Länsstyrelsen, 20 stycken.

De 20 personerna kommer att hamna i etableringsboende som Växjö kommun tillhandahålla under de två åren som de nyanlända deltar i etableringen.

Annons

– I Växjö har vi ingen gräddfil till bostadsmarknaden för nyanlända, utan tillhandahåller etableringsboende under de två åren de deltar i etableringen. 20 är färre än antalet som ska lämna etableringsboende under nästa år. Vi kommer därmed kunna föra över lägenheter till bostadskön, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Enligt Oliver Rosengren deltar de som är i etableringsboende i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen och har från kommunen SFI. De har krav på sig att söka eget boende och får stöd för detta. Efter att två år har gått upphör tillgången till etableringsboende och eget ansvar gäller.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons