Annons

Roshdi klippte till med egen frisörsalong

Växjö • Publicerad 25 maj 2019
Foto: Nadia Hagberg

När oroligheterna förvärrades i den irakiska huvudstaden Bagdad så flydde frisören Roshdi Al Qaddomi till Sverige. Till Växjö kom han 2012 och för tre år sedan startade han eget och tog över Salong Royal på Storgatan. Det allra bästa med frisöryrket är de sociala kontakterna menar Roshdi.

– Genom samtalen med kunderna har jag lärt mig väldigt mycket om det svenska samhället och den svenska kulturen.

Annons

När Magazinet hälsar på i Salong Royal så pågår de sista finjusteringarna av den omfattande renovering som frisörsalongen genomgått de senaste veckorna. Träpaneler på väggar, hyllskivor av ek och stora spegelpartier skapar en modern och samtidigt hemtrevlig känsla.

– Tjusigt och modernt är kundernas betyg. Det har nästan blivit som en helt ny frisörsalong, berättar Roshdi glatt.

Roshdi är palestinier men född och uppvuxen i Irak. I hans förra hemstad Bagdad jobbade han som frisör, men när oroligheterna i landet förvärrades valde han 2007 att fly till Sverige via Syrien och Turkiet. Även i det nya hemlandet hade Roshdi siktet inställt på frisöryrket. Han flyttade målmedvetet runt i Sverige och arbetade på olika frisörsalonger för att få så mycket erfarenhet som möjligt.

– Att vara frisör i Sverige skiljer sig rätt mycket jämfört med Irak. Medan irakierna har tjockt hår är svenskarna mer tunnhåriga. Så jag fick anpassa klipptekniken en del.

Roshdi jobbade bland annat på frisörsalonger i Uppsala och Luleå.

– I Luleå var det kallt och mycket snö, så där trivdes jag inte så bra.

2012 kom Roshdi till Alvesta och därefter gick flyttlasset till Växjö. Målet var nu att starta eget och skaffa sig en egen frisörsalong.

– Det fanns gott om lokaler i utkanten av Växjö men jag ville ha något i city. Jag letade länge och så vintern 2016 såg jag att Salong Royal på Storgatan var till salu.

Roshdi klippte till direkt. Öppningsdagen var en lördag och blev en svettig upplevelse.

– Jag jobbade ensam i salongen och det kom fler kunder än jag förväntat mig. Så det var stressigt och svettigt, men jag är van vid att kämpa hårt!

Annons

Och just en god kampmoral i kombination med yrkesskickligheten har visat vägen för Roshdi, som nu efter tre år på Salong Royal jobbat upp en ansenlig mängd stamkunder.

– Kunderna rekommenderar mig och så sprids ryktet vidare. Idag har jag kunder i alla åldrar. På förmiddagarna är det mycket pensionärer och på eftermiddagarna kommer medelålders vuxna och ungdomarna.

Vad är roligast med att vara hårfrisör?

– Att få träffa så mycket folk. Kunderna berättar om sina liv och om samhället. Jag har lärt mig väldigt mycket om både språket och den svenska kulturen genom alla samtal med kunderna.

Salong Royal expanderar och Roshdi har i dagsläget två anställda. Han blickar nu förväntansfullt fram mot sommaren, som innebär högsäsong.

– Då kommer turisterna. Många danskar och tyskar som går på Storgatan stannar till här och passar på att semesterklippa sig. Jag tycker om sommaren!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons