Annons

Rydström: En natt som förändrade Kronoberg

En krönika av Daniel Rydström, ansvarig utgivare och chefredaktör på VXOnews.se.
Växjö • Publicerad 8 januari 2020
.
.Foto: Stefan Nilsson

För exakt 15 år sedan var jag på bandy. Jag vikarierade på Smålandspostens sportredaktion och fick uppdraget att bevaka två matcher på Åbybanan. Öjaby föll först i en parodisk match mot jumbon Värmbol. Sedan var det dags för Åby/Tjureda att möta BK Jönköping. Per Thuresson och Johan Gunnarsson hann göra 2–0 första 20 minuterna. Sedan blev det svart.

Det var ganska ruskigt väder hela lördagen, men värre skulle det bli. Vindarna tog i allt mer och till slut försvann elljuset över bandybanan. 22 spelare i full fart på isen fick stanna och billysen tändes för att hjälpa spelarna till omklädningsrummet. ”Det borde bara ta några minuter”, sade någon. Det tog betydligt längre tid innan strömmen kom tillbaka och den konstgjorda isen hann smälta.

Annons

Jag hann ta mig in till Växjö innan det riktiga ovädret kom. Den 8 januari 2005 kommer alltid sitta fast i minnet hos oss som befann i sig i Kronobergs län just då. Ett år efter orkanen hade elva personer omkommit i samband med Gudrun eller under det arbete som följde i skogarna efter. Två veckor efter den där natten var fortfarande 25 000 hushåll strömlösa och skadeverkningarna för samhället landade till slut på 23,3 miljarder kronor.

Som sportreporter hade jag ett annat fokus även på söndagen. Jag tog bilen mot Ljungby för att plocka upp Smålänningens reporter Magnus Blom och sedan åkte vi på hockey mellan Skövde och Troja. På vägen västerut flög ett plan för att inspektera att riksväg 25 var farbar och jag fick se den förödelse som drabbat vårt län. Via nya vikariat på Smålandspostens lokalavdelningar skrevs sedan massor med reportage om drabbade skogsägare, eluppror och vägen tillbaka till det normala.

Men blev det som tidigare? För Kronobergs län finns en tid före Gudrun. Och en tid efter Gudrun.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons