Annons

S: Inga hemliga skolor i Växjö!

Debattartikel av Malin Lauber (S) och Martina Forsberg (S).
Växjö • Publicerad 14 december 2020
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Lauber och Martina Forsberg
Malin Lauber och Martina ForsbergFoto: Alexander Hall/Lena Gunnarsson/Alexander Hall

Att ha tillgång till Växjös samtliga skolors elevsammansättning, lärartäthet, betygsunderlag etcetera borde vara en självklarhet.

Skolorna i kommunen ska inte vara affärshemligheter. Offentlighetsprincipen måste gälla både fristående skolor och när kommunen är huvudman. Skolans viktigaste uppdrag är att utbilda, och det är i skolan som Sveriges framtid formas. I svenska skolor utbildar vi barn och unga och sysslar inte med statshemligheter.

Annons

För att säkerställa kvalitén är det viktigt att skolorna kan jämföras med varandra. Inte minst eftersom vi fortfarande har ett fritt skolval. Hur ska föräldrar och elever kunna välja om information hemligstämplas?

Därför har vi en uppmaning till friskolorna i Växjö kommun! Släpp frivilligt på sekretessen och berätta om er verksamhet för alla intresserade. Det borde ju ligga i allas intresse. Hemligheter gynnar varken kvaliteten eller valfriheten

Invånarna har rätt att veta hur våra skattemedel används. Varken elever eller föräldrar är kunder på en marknad. De är invånare i en välfärdsstat. Genom att hemligstämpla skolornas verksamhet och betrakta dem som affärshemligheter kan varken föräldrar, journalister eller för den delen elever jämföra och granska utbildningen.

Malin Lauber (S) kommunalråd i opposition

Martina Forsberg (S) oppositionsledare i utbildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons