Annons

S kritiska till förslaget i Växjö

Växjö • Publicerad 5 augusti 2020
Foto: Alexander Hall

Ett våningsplan med 18 platser på Hagalund planeras att stängas tillfälligt och omsorgstagare kommer att flyttas till andra bostäder på det särskilda boendet. Nu meddelar Socialdemokraterna att de är kritiska till förslaget och Julia Berg, oppositionsledare i nämnden, menar att beslutet är kortsiktigt.

– Jag vill inte att vi ska stänga platser på ett populärt boende med rimliga hyror. Det är en kortsiktig lösning. Förhoppningsvis kommer personer som är i behov av särskilt boende snart att känna sig trygga nog att flytta, då kommer vi verkligen att behöva platserna på Hagalund, säger Julia Berg (S), som sitter i omsorgsnämnden.

Annons

Färre äldre personer har under våren och sommaren tackat ja till platser på särskilda boenden på grunda av oron för covid-19. Därför har antalet tomma platser varit fler än tidigare. Socialdemokraterna menar också att stängningen av våningsplanet är en konsekvens av införandet av valfrihetssystem inom särskilt boende (LOV), som ska ha lett till många tomma och kostsamma platser.

I grunden ligger problematiken med LOV. Det är en kostsam reform och den moderatledda majoriteten använder stängning av platser inom kommunala särskilda boenden som ekonomisk broms och gas, säger Julia Berg (S).

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons