Annons

S: Likvärdigheten går åt fel håll

Svar till ”Centerpartiet säger ja till rätten att välja skola”.
Publicerad 12 mars 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I debattartikeln från Sturesson, Olsson och Rito finns en rad felaktigheter. Först och främst skyller socialdemokraterna inte de försämrade kunskapsresultaten på det aktiva och fria skolvalet. Däremot kritiserar vi den blågröna majoriteten som styrt Växjös skolor i 14 år för att likvärdigheten går åt fel håll, för att högstadieelever säger att de saknar motivation och lust att lära samt att allt för många i årskurs tre inte kan läsa. Det är politikens ansvar och politikens misslyckande.

Företrädare för majoriteten upprepar, av någon anledning, vid olika tillfällen att Socialdemokraterna vill avskaffa det fria skolvalet trots att vi inte vill det, så även Centerpartiet i första versionen av denna insändare. Det är dock klädsamt att de nu gjort en rättelse efter våra påpekanden. Socialdemokraterna i Växjö vill att de som vill göra ett val ska få göra det men de som inte vill välja ska slippa.

Annons

Centerpartiet skriver också att de säger nej till ett socialistiskt skolsystem. Vi vet inte om de, som sin partiledare, menar oreglerade vinstuttag, eller om de menar att det skulle vara socialistiskt utan obligatoriskt skolval. Om de menar som i det första fallet betyder det att hela världen, utom Sverige, har ett socialistiskt skolsystem eftersom inga andra länder tillåter oreglerade vinstuttag i skolan. Om de menar som i det andra fallet betyder det att den blågröna majoriteten, inklusive Centerpartiet, drivit skolorna i Växjö socialistiskt i mer än 12 år dvs innan det obligatoriska skolvalet infördes.

Är det enda svar Centerpartiets har på problemen i Växjö kommuns skolor det aktiva/obligatoriska skolvalet?

Malin Lauber (S) kommunalråd i opposition

Martina Forsberg (S) oppositionsledare i utbildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons