GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

S: Stärk bröstcancerscreeningen i Kronoberg

Växjö • Publicerad 10 oktober 2021
Henrietta Serrate (S) 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.
Henrietta Serrate (S) 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.Foto: Pressbild

Vxonews har tidigare rapporterat om att Kronoberg är den region i landet som har näst lägst deltagande i screening för att upptäcka bröstcancer. Det visar Cancerfondens nya rapport “Segregerad screening”.

– Screening räddar liv. Regionerna måste sätta in alla nödvändiga åtgärder för att nå fram till de personer som inte deltar. Det kan handla om allt från utformning av kallelser, till hur tidsbokning fungerar och om det skickas påminnelser eller inte, sa Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare, då.

Nu har Socialdemokraterna i Region Kronoberg lämnat in en motion till regionfullmäktige om att stärka bröstcancerscreeningen i regionen.

Partiet föreslår att Region Kronoberg utreder möjligheten att införa individanpassad bröstcancerscreening, utöka eller helt ta bort den övre åldersgränsen för screening av bröstcancer samt avgiftsbefria all bröstcancerscreening.

– Vi vet att tiden är en viktig faktor när det gäller överlevnad i cancer. När det finns chans att stärka screeningverksamhet för att upptäcka fler cancerfall i tid tycker jag att vi ska se över de möjligheterna, säger Henrietta Serrate (S) 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.