Annons

S vill införa ny nollvision

Växjö • Publicerad 21 juli 2020
Foto: Alexander Hall

Socialdemokraterna i Region Kronoberg vill införe en nollvision mot pensioner på grund av arbetsrelaterad ohälsa.

– Region Kronoberg har ett stort ansvar för att alla våra medarbetare vill, kan, orkar och trivs med att arbeta till pensionsåldern nås och nu är det dags att uppdatera det arbetet. Vi måste skapa en så god arbetsmiljö att ingen tvingas till förtidspension, säger Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Annons

Sedan tidigare har Region Kronoberg en nollvision för arbetsrelaterad sjukskrivning och ohälsa. Enligt Socialdemokraterna gick 53 av regionens medarbetare i pension vid 61-64 års ålder för två år sedan. Vid frivilliga avgångssamtal ska orsaker som smärta, stress på arbetsplatsen och att man ”vill ta vara på sin friska tid” ha nämnts.

– Många av våra medarbetare i Region Kronoberg har fysiskt och psykiskt tunga jobb. Vi anser att regionen som arbetsgivare har ett stort ansvar inte bara för att våra medarbetare ska orka ett helt arbetsliv, utan också för att skapa goda förutsättningar för medarbetarna att inte bara överleva utan faktiskt kunna leva när de har gått i pension, säger Robert Olesen (S) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons