Annons

Så är Växjö som studentstad

Växjös sammanhållna Campus-område är unikt i Sverige och skapar samhörighet hos studenterna. Men att studenterna inte integreras på samma sätt i staden Växjö innebär samtidigt att de avskärmas från verkligheten.
– Visionen är att riva den mentala muren mellan Campus och Växjö city. Att behålla den unika Campus-miljön men samtidigt göra Växjö till en rik och hållbar studentstad, menar Rebecka Fridström, studiesocialt ansvarig på Linnéstudenterna i Växjö.
Växjö • Publicerad 19 januari 2019

Campus-bubblan pratas det ofta om. Vid Linnéuniversitet i Växjö bor det idag cirka 3800 studenter, som tillsammans utgör ett litet samhälle i samhället. Med tillgång till exempelvis restauranger, butiker, nöjesställen och frisörsalonger så har studenterna sällan några direkta behov av att ta sig till Växjö city. Rebecka Fridström menar att det är på både gott och ont.

– Mycket är positivt! Campus här i Växjö är en unik miljö som inte finns på något annat universitet i Sverige. Här finns det mesta tillgängligt inom ett och samma område, och det skapar tillhörighet och samhörighet. Känslan är, här är vi!

Annons

Det negativa är att studenterna inte integreras i staden Växjö.

– I en gångtunnel här intill står det skrivet BUBBLAN när man kommer till Campus och VERKLIGHETEN när man lämnar området. Och för många studenter blir Campus just som en bubbla och man missar verkligheten ute i Växjö.

Det studenterna missar är bland annat kontakter med näringslivet, men också Växjös kulturliv.

– Snart är det exempelvis Kulturnatten i Växjö. Ett spännande mångsidigt evenemang som många studenter missar.

Vems är felet?

– Bådas. Studenterna är ibland lata och rör sig mest inom Campus. Men samtidigt missar Växjö kommun och andra arrangörer ofta att marknadsföra evenemangen till studenterna. Jag kan ta mig själv som ett exempel. Att jag känner till Kulturnatten beror helt och hållet på kompisar som tipsat om evenemanget via sociala medier. Någon information eller marknadsföring om Kulturnatten har inte skett på Campus.

Om den unika Campus-miljön trots bubblan är ett stort plus för Växjö så har bostadssituationen blivit ett stort minus. Rebecka berättar att studenter ofta får vänta ett helt år på en studentbostad.

– De får ta till provisoriska lösningar, exempelvis pendla eller vara inneboende hos någon.

De senaste åren har det visserligen byggts nya studentbostäder, men hyrorna i dessa är helt orimliga enligt Rebecka.

– I Växjöbostäders nybyggda Docenten kostar en etta på 27 kvadratmeter 6216 kronor.

Annons

Heimstaden, det andra bostadsbolaget på Campus, har dessutom renoverat ett stort antal lägenheter och därefter chockhöjt hyrorna.

– De har höjt med 77 procent.

Höga bostadshyror påverkar inte bara studenternas ekonomiska situation utan bidrar också till stress och psykisk ohälsa menar Rebecka.

– För att klara hyran tvingas många heltidsstudenter jobba extra. De får välja bort det sociala livet eller rent av hoppa över föreläsningar. Stressen påverkar därmed studieresultaten.

Är hyrorna högre i Växjö än andra jämförbara studentstäder?

– Ja, hyrorna för studentbostäder i Kalmar är till exempel mycket lägre. Bostadsbolagen här jämför med storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö, vilket är helt missvisande.

Vad kommer det här få för konsekvenser?

– Framöver kan hyresnivåerna innebära att studenter väljer bort Växjö eftersom boendekostnaderna är för dyra här.

Ett stort plus däremot enligt Rebecka är det goda samarbetet mellan Videum, universitetsledningen, Växjö kommun och Linnéstudenterna.

– Nu påbörjas ett visionsarbete om att utveckla Campus och det är positivt att vi i studentkåren är inbjudna direkt från start och kan vara delaktiga. Jag tycker det finns en styrka i att Linnéuniversitet är ett ungt universitet. Man arbetar innovativt, ser studenterna och är måna om att utveckla miljön.

Annons

Sammanfattningsvis, hur skulle du vilja formulera framtidsvisionen för Växjö som studentstad?

– Att vi kan bryta ner den mentala muren mellan Campus och Växjö city och få studenterna mer integrerade i staden. Och samtidigt behålla den unika Campus-miljön!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons