Annons

Så blir det nya kommunala bolaget

Växjö • Publicerad 10 augusti 2021
Foto: Anna Joanzon

Kommunstyrelsen har tagit det första beslutet för ägardirektiv och inriktning för det nya kommunala bolaget Växjö Linnaeus Science Park AB, som ska stärka utvecklings- och innovationsprocesserna inom näringslivet i Växjö kommun och sydostregionen.

– Ett starkt näringsliv är en förutsättning för en stabil och långsiktig tillväxt i samhället. För att en sådan utveckling ska ske, krävs en tydlig strategi för hur företag kan växa med stöd av ett positivt innovationsklimat i samarbete med övrigt näringsliv och akademin. Växjö Linnaeus Science Park sätter dessa frågor i centrum, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).

Annons

Växjö Linnaeus Science Park ska främja samarbete mellan företag, organisationer, forskare och entreprenörer. Bolaget ska även inspirera till entreprenörskap genom att ge möjlighet till företag och individer att utveckla och förverkliga innovativa koncept, stödja det uppsökande arbetet för nya företagsetableringar samt utveckla nätverk för samordning kring lokala och regionala kunskaps-och företagskluster.

Science Park-delen drivs idag av Videum, som även har en lokaldel. När den nya bolagsstrukturen i VKAB träder i kraft kommer Videums, Vöfabs och Vidingehems lokaldel tillsammans bilda nya lokalbolaget Vöfab.

Växjö Linnaeus Science Park blir ett fristående aktiebolag under Växjö kommunföretag AB (VKAB) och ska finansieras genom VKAB med delar av vinsten som genereras i nya lokalbolaget.

– Tack vare Vöfabs vinst kommer det nya Science Park-bolaget inte kräva något tillskott från skattebetalarna. Samtidigt ska bolaget finansiera projekt med externa medel. Det blir en ekonomisk plusaffär för Växjöborna, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande för VKAB.

Ansvaret för Science park-verksamheten övergår till det nya bolaget 1 januari 2022. Videum kommer att finnas kvar som bolag i kommunkoncernen till och med den 31 december 2022 och under nästaår kommer de att fortsätta som hyresvärd för Linnéuniversitetet innan Vöfab tar över.

– Resurserna som frigörs hos Videum under 2022, när bolaget inte ska arbeta med Science park, ska användas för satsningar som gör att Växjös studenter känner sig trygga och trivs inom Videums fastighetsområde på campus. Resurserna ska dessutom stötta utvecklingen av Teleborg slott som ett besöksmål i kommunen, säger Oliver Rosengren (M).

Växjö kommunfullmäktige ska den 31 augusti ta ett slutgiltigt beslut om den nya bolagsstrukturen, som även innebär att bostadsbolagen Växjöbostäder och Vidingehem går ihop och blir Vidingehem men med Växjöbostäders grafiska profil.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons