Annons

Så firas Valborg i Växjö

Växjö • Publicerad 29 april 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Emma Koivisto

Våren ska firas i Växjö. Med musik, dans och tal uppmärksammas Valborgsmässoafton i centrala Växjö.

Den 30 april är det dags att fira Valborg igen. Årets högtid infaller på en tisdag och firas i Linnéparken och vid Växjösjön i centrala Växjö.

Annons

Nytt för i år är att tiden för firandet i Linnéparken sker vid klockan 19.30. Det blir musik, sång, dans och tal till våren. Växjöskolornas musikkår, Växjö manskör och Kulturama Preparandum cheerleaders står för underhållningen på Linnéparkens scen. Dessutom ska Sara Bäckmo, författare och bloggare, hålla tal till våren.

I Sverige symboliserar Valborg våren. Valborgsmässoafton infaller på solens ”kvartspunkt” i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar. Högtiden kom till Sverige under medeltiden.

För fyra år sedan beslutade Växjö kommunfullmäktige om begränsning av användandet av pyrotekniska varor. Därför blir det inget fyrverkeri i samband med kommunens Valborgsmässofirande eller andra kommunala arrangemang.

På grund av eldningsförbudet kommer det inte att bli någon majbrasa i år.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons