Annons

Så hanterar krögaren coronakrisen – ”försöker gasa oss ur”

Växjö • Publicerad 6 april 2020
Toba Oguz.
Toba Oguz.Foto: URBAN NILSSON

Restaurangbranschen drabbas hårt av coronapandemin. Krögaren Toba Oguz driver Texas Longhorn och Restaurang Norremark i Växjö. I mars månad tappade de 50 procent i omsättning jämfört med februari, som brukar vara en dålig månad. Men restaurangerna har, till skillnad från många andra, inte behövt permittera eller varsla personal.

– Vi försöker hålla ut så långt det går. Allt hänger på hur regeringen agerar. Vi försöker gasa oss ur den här krisen. Hur det kommer sluta får vi veta när detta har blåst över. Antingen så kraschar vi hårt eller så klarar vi oss lite bättre än genomsnittsrestaurangen. Vi har fokuserat mycket på takeaway och under påskveckan börjar vi med gratis utkörning sju dagar i veckan från Texas Longhorn.

Annons

Är det skillnad på att vara i en kedja som Texas Longhorn eller själv som i Restaurang Norremark i dessa tider?

– Ja, det är en trygghet i att tillhöra en kedja. Vi får kontinuerlig information vad som egentligen gäller då det ständigt kommer ny information och förhållningsregler som kan vara väldigt luddiga i början. Det är enklare för en kedja att förhandla om betalningsvillkor hos leverantörer och skaffa snabba mikrolån från banker. Sedan är vi ett tjugotal franchisetagare som dagligen pratar med varandra och ger råd och tips vad som funkar i respektive stad.

Det har under den senaste tiden kommit flera nya direktiv för restaurangbranschen. Toba Oguz berättar att de snabbt växlade om, försökte hitta lösningar för avhämtning och utkörning av mat istället för servering på plats och att de har vidtagit flera åtgärder.

– Vi har utökat våra redan höga hygienkrav. Vi har glesat ut bland borden, vi spritar alla menyer efter varje gäst och försöker på alla sätt skapa en säker restaurangupplevelse för våra friska gäster.

Många pratar om ”support your locals” på sociala medier. Stämmer den bilden även i verkligheten?

– Det stämmer med en viss modifikation. I början kände vi stödet starkt, alla var ute och stöttade sina favoritrestauranger men det har mattats av senaste tiden. Vi är oerhört tacksamma för alla som inser allvaret för restaurangbranschen. Det är ju trots allt en bransch som alla kan hjälpa på ett mycket enkelt sätt. Många branscher ligger utom medborgarnas kontroll men att äta ute är enkelt fixat.

Hur ser du på kommunens och politikernas åtgärder och plan för restaurangbranschen i dessa tider?

– Jag tror att både kommunen och dess politiker gör allt i deras makt för att hitta direkta åtgärder som ska underlätta för alla branscher. Dock tror jag att de viktigaste åtgärderna kommer när det hela blåst över och man ser över alla sektorer som tagit skada. Ingen har det lätt just nu och jag tycker att Växjöborna har visat en enorm solidaritet.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons