Annons

Så mycket bättre, Volvo

”Så mycket bättre” dök upp i tv-rutan 2010 och blev genast en tittarfavorit. Det framgångsrika formatet där svenska artister tolkar varandras låtar rullar nu på sin nionde säsong. Det gör även svenska Volvo V60 som på sitt nionde år lanseras i en nytolkning av den tidigare favoritmodellen. För att få svar på hur mycket bättre den nya folkhemskombin blivit så har vi provkört i ett soligt Barcelona.
Barcelona • Publicerad 10 juni 2018
Foto: CNP AB

Det uppstår kärlek vid första ögonkastet på parkeringen precis utanför flygplatsen. Problemet är bara att veta om det är nya V60 eller V90 som får känslorna att svalla. Det är inte helt lätt att skilja de båda skönheterna åt och intrycket består efter den allra första provkörningen.

Smaken är ju som baken - delad. Men i fallet V60 törs vi ändå påstå att alla med någorlunda bra syn sitter på samma skinka. Volvon är riktigt snygg och tankarna svävar iväg till inte minst P1800 ES. Parkerar vi gamla och nya V60 jämsides med varandra så är den senaste generationen hela 12,6 cm längre och 5,7 cm lägre. Samtidigt är den drygt fem centimeter smalare, vilket faktiskt märks när man äntrar kupén. Den slimmade designen påverkar även baksätet på gott och ont – helt beroende på resenärernas ålder. Den låga sittpositionen gör nämligen att småtrollen kommer få det svårt att titta ut genom sidorutorna. Framstolarna är dock underbara och utformningen av interiören är ett sjumilakliv jämfört med föregångaren. Något som även gäller bagageutrymmet som växt med 99 liter och nu rymmer 529 med ryggstöden uppfällda.

Annons

Nu är det äntligen upp till bevis på solhet asfalt kring staden som aldrig sover - Barcelona. Tittar vi på motorutbudet så introduceras först dieslarna D3 (150 hk/317 000 kr) respektive D4 (190 hk/337 000 kr) samt bensinaren T6 (310 hk/397 900 kr). Frågan är bara hur det står till med tajmingen? För samtidigt som utvecklingsfolket talar sig varma om dieselmotorerna i Barcelona så avslöjade Håkan Samuelsson på seminariet ”Future of the Car” i London att syskonbilen, S60 som presenteras den 20 juni, inte kommer att erbjudas alls med dieselmaskiner. Köregenskaperna sänder dock inte ut dubbla budskap – de är nämligen suveräna. Från Medelhavets blågröna vatten letar vi oss upp mot det mäktiga berget Montserrat och nya V60 gör oss inte besvikna trots svåra prövningar. Folkhemskombin, den svenska herrgårdsvagnen tillika ökända sossecontainern har blivit så mycket bättre och kommer med all säkerhet att bli ny etta på Svensktoppen.

Foto: CNP AB
Willy Priske
Johannes Gardelöf
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons