Annons

Så solar du säkert i sommar

Publicerad 9 juli 2017
Foto: Anders Johansson, Barometern
Foto: Anders Johansson, Barometern

Sommaren är äntligen här och många har längtat efter att få ligga i solen med en fin gyllene hudton som resultat. Men solens strålar är inte bara härliga utan kan även ge allvarliga och bestående skador. För att få ut det bästa av sommarsolen har vi pratat med hudterapeuterna Hanna Svantesson och Sarah Karlsson från Salong Nuna i Växjö. Här ger de sina bästa tips om hur du tar hand om din hud och solar smart:

Ge huden rätt förutsättningar

Annons

Underhåll huden hemma genom att peela skonsamt och återfukta med ansiktsmask 1-2 gånger i veckan. Om du vill besöka en hudvårdssalong rekommenderas en djuprengörande och återfuktande behandling för kropp och ansikte.

Använd rätt solskydd

Hudterapeuterna Sarah Karlsson och Hanna Svantesson rekommenderar ett solskydd som innefattar både UVA- och UVB-skydd. Många solskydd som finns på marknaden innehåller endast UVA-skydd vilket kan leda till att du ändå bränner din hud. Tänk på att det finns olika typer av solskyddsfilter:

– De fysikaliska solskyddsfiltrena är de som reflekterar UV-strålning. De lägger sig som en skyddande hinna på hudens yta och förhindrar att du bränner huden. Ingrediens att leta efter i innehållsförteckningen är titanium dioxid. Titanium dioxid är en ingrediens som rekommenderas till barn och vuxna med känslig och torr hud.

– De kemiska solskyddsfiltrena absorberas av huden och omvandlas till infraröd strålning som avger värme. Har du en blandhy eller fet hud väljer du med fördel ett kemiskt filter. Ingrediens att leta efter i innehållsförteckningen är olika cinnamater.

Använd solskyddskrämen rikligt

Återapplicera solskyddskrämen under dagen då du vistas i solen. Smörj på nytt efter bad även om du har valt en produkt som ska verka vattenavvisande eller vattenresistent. Mängden du bör använda under en dag du är i solen är lika stor som en kupad hand.

Var försiktig mitt på dagen

Solen är som starkast mellan klockan 11-15 och då bör du vara extra vaksam. Använd gärna en solhatt eller keps för att skydda ansiktet som är känsligare än övriga kroppen.

Smink och solning

Annons

Använd enbart solskyddskräm i ansiktet när du solar. Det finns makeup på marknaden som tyvärr kan missfärga huden och ge pigmentförändringar om den används i solen.

Underskatta inte solens påverkan på huden

Överdriven solexponering under många år kan ge huden bestående solskador som ytliga kärl och pigmentförändringar. Hudsjukdomar som basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom ökar i takt med vårt solande.

Saltvatten och Poolvatten

Många upplever att saltvatten är bra mot exempelvis eksem då det ofta hjälper till att läka huden. Poolvatten kan däremot främja bakterietillväxten på huden och ge upphov till att bakterier sprids. Poolvattnet torkar också ut huden vilket i sin tur påverkar hur den klarar av solen.

Charlotte Uleskog

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons