Annons

Så uppmärksammas internationella kvinnodagen i Växjö

Växjö • Publicerad 3 mars 2020

Snart är det den internationella kvinnodagen och i år är det 110 år sedan den för första gången uppmärksammades. I år kommer kvinnorättsorganisationen Växjö Zontaklubb bjuda in till en kväll som de kallar Kvinnokraft 2020, där de uppmärksammar dagen.

– Vi vill uppmärksamma ojämställdheten som finns runt om i världen och har därför bjudit in kvinnliga och lokala föredragshållare, säger Camilla Malmberg Olsson, klubbpresident på Växjö Zonta.

Annons

Bland annat kommer Maria Arnholm, landshövdingen i Kronoberg och Juno Blom (L), partisekreterare, som arbetat nationellt mot hedersvåld och hedersförtryck, att hålla föredrag under kvällen.

– Sen kommer även Linda Hansson, som vann Hela Sverige bakar (2019) och Susann Swärd, som är kvinno- och barnrättsstrateg på Region Kronoberg, att vara där, säger Camilla Malmberg Olsson.

Zonta International startades av kvinnorättskämpar i USA för 100 år sedan och har sedan dess arbetat för att främja kvinnors rättigheter internationellt. I Sverige finns organisationen på ungefär 60 platser. Växjö är en av dem.

– Vi arbetar både internationellt och lokalt. Våra tre största projekt finns i Niger. Där försöker vi, tillsammans med FNs befolkningsfond och UN Women, stoppa att det är så många flickor som blir bortgifta, genom att till exempel påverka de lokala politikerna, säger Camilla Malmberg Olsson.

Kvinnokraft 2020 är ett slutet evenemang och hålls den 9 mars på Palladium i Växjö. Överskottet kommer gå till Zontas internationella serviceprojekt: UNICEF- och UNFPA-projektet Stoppa barnäktenskap, UN Women-projektet Eid bi Eid – Hand in Hand, för kvinnor på flykt i Jordanien och UNICEF-projektet Främja flickors skolgång i Madagaskar.

– Det är väldigt viktigt att vara engagerad idag i samhället. Saker och ting får liksom inte löpa på, utan alla måste på ett eller annat sätt engagera sig, avslutar Camilla Malmberg Olsson

Ronja Andersson
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons