Annons

Sällsynt cirkussatsning i Växjö

I Växjö har den gamla traditionen med cirkusgudstjänster återuppväckts. På lördag är det åter dags då biskop emeritus Jan-Olof Johansson och domprost Thomas Petersson håller gudstjänst på Cirkus Olympia på Spetsamossen.– Det är tredje gången som vi kör det här evenemanget, berättar initiativtagaren och cirkusentusiasten Roy Himsel.
Publicerad 19 april 2017
Foto: David Färdigh
Foto: David Färdigh

Kyrka och cirkus i förening kan låta som en motsägelse men på kontinenten liksom i vårt grannland Finland är cirkusgudstjänster en vanlig företeelse. Däremot har det varit betydligt mer sällsynt i Sverige.

– Innan vi återupptog traditionen här i Växjö så hade det inte hållits några cirkusgudstjänster i Sverige sedan 1934.

Annons

Roy Himsel, cirkusentusiast och ordförande i Akademin för cirkuskonstens bevarande i Sverige, är den som tog initiativ till att återuppväcka cirkusgudstjänsterna. Han kontaktade dåvarande biskopen Jan-Olof Johansson, som genast tände på idén.

– Jan-Olof är en sann cirkusälskare och har tidigare varit assistent till en eldslukare. När jag berättade om mina planer blev han väldigt begeistrad,

Försöket med cirkusgudstjänst på Spetsamossen blev en succé och nu på lördag är det dags för den tredje upplagan. Klockan tolv i det stora tältet kommer Cirkus Olympias fantastiska cirkusnummer kombineras med gospel, psalmer, bibelläsning, bön och predikan. Biskop emeritus Jan-Olof Johansson och komminister Leif Adolfsson medverkar i vanlig ordning och har denna gång även med sig domprost Thomas Petersson. Det kommer vara fritt inträde men däremot tas det upp kollekt.

– Så ta gärna med kontanter. Kollekten kommer att gå till Cirkus Olympia som sedan skänker summan till ett välgörande ändamål i Växjö.

Roy Himsel är glad över att cirkusgudstjänsten åter blivit en tradition och märker av ett stort intresse.

– I fjol var det fullsatt i tältet, så vi tror på något liknande även i år!

Förutom Cirkusgudstjänsten så har Cirkus Olympia föreställningar på såväl fredagskvällen som lördagskvällen.

Under påskhelgen utsattes cirkusen för ett sabotage. Läs mer om det här.

David Färdigh

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons