Annons

Samarbete ska upptäcka och förebygga bidragsbrott

Växjö • Publicerad 24 juni 2020
Foto: Alexander Hall

Fler myndigheter kan samarbeta för att upptäcka, motverka och förebygga bidragsbrott. I Växjö kommun kommer förvaltningen för arbete och välfärd samarbeta med bland annat Kronofogden, Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen samt Polisen.

– Samhället behöver arbeta ihop för att stoppa bidragsfusket. Vi har envist argumenterat för att socialtjänsten ska kunna samarbeta närmre statliga myndigheter mot fusk och felaktigheter i bidragssystemen. Nu har lagstiftningen äntligen förändrats och vi har bättre – dock inte tillräckliga – möjligheter att ta gemensamma krafttag mot bidragsbrott och bedrägerier mot staten. Att de statliga myndigheterna är så positiva ger goda förutsättningar för bra resultat, säger Oliver Rosengren (M), ordförande nämnden för arbete och välfärd.

Annons

Kommunen kommer tack vare lagändringar kunna meddela andra myndigheter om de får kännedom om omständigheter som gör att man har anledning att anta att ett bidrag felaktigt har betalats ut.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons