Annons

Samer vill väcka nattlivet i Växjö

Zooms affär med öppettider dygnet runt siktar på att återuppliva nattlivet i Växjö.
Växjö • Publicerad 12 juni 2019
Foto: Maha Nasser

De säljer livsmedel och har en sektion som serverar snabbmat så som amerikanska våfflor, grillkorv och svensk fika. Mosaik träffade syrianska Samer Amla, 37 år, som bor i Växjö tillsammans med sin fru och deras barn. Samer berättar om sin idé och syftet bakom projektet i Växjö.

– Det här projektet är en förlängning av vad jag startade i Dubai 2010. Jag och min familj flyttade till Sverige för två år sen, efter att projekten lyckades i Dubai testade vi i Sverige. Jag reser mellan Sverige och Dubai var tredje månad. Idén bakom projektet kom från jobb och livserfarenheter i Amerika tillsammans med min bror. Vi jobbade som juvelerare hos Tiffany & Co. Samtidigt som jag studerade kurser i service och kundtjänst. Vi älskade systemet och jag funderade på att implementera det i Dubai och sedan Sverige, säger Samer.

Annons

Samer föredrar att investera i strategiska platser.

– När jag började investera i Dubai så valde jag en plats nära universitetet. Jag försökte även hitta en lokal i närheten till universitetet i Växjö men misslyckades. Fördelen med universitet när det kommer till projekt liknande mitt är att folk i den åldern är uppe och ute sent på natten. De nytta av en affär som är tillgänglig dygnet runt, tillägger han.

Vad utskiljer Zoom från 
andra?

– Vad som utskiljer oss är att vi har öppet dygnet runt på helger. Skulle behovet finnas under veckodagar så löser vi det då också. Speciellt när det nya kommunhuset öppnar i centrum. Butiken har också en annorlunda inredning. Inspirationen är hämtad från USA.

Vad är syftet bakom 
projektet?

– Vårt mål är att tjäna kunderna och återuppliva nattlivet i Växjö. Med tanke på mängden ungdomar ute på nätterna så är det viktigt att kunna erbjuda service. Vi har ett stort sortiment av diverse livsmedel. Det finns möjlighet att ladda mobiltelefoner, avdelningar för kaffe och utöver snabbmaten finns möjligheten att köpa mackor och korv.

Mackorna och korven kommer Samer själv att förbereda, han har en förkärlek till den delen av butiken.

Hur ser planerna för
 expansion ut?

– Tanken är att vi ska expandera och kunna erbjuda leveranser. Det kommer finnas en minimumgräns gällande efterfrågan. Antingen via en leveransfirma eller själva. För tillfället har jag tre anställda vilket kommer öka i samband med projektets expansion.

Varför valde du Växjö?

Annons

– Växjö City expanderar kraftigt. Det anländer många människor från andra städer i Sverige och utlandet, bland annat utbytesstudenter. I denna takt kommer det finnas en väldigt stor kundkrets.

Utöver sin kärlek för sitt jobb så älskar Samer att måla och teckna. Han har målat ett flertal tavlor men har inte visat upp sina verk. Jobbet tog för mycket tid men i framtiden kan han komma att ta upp intresset igen.

Vad har du för tips till folk som vill starta liknande projekt i Växjö?

– Det viktigaste i början är att lösa allt med banker gällande skatt och liknande. Det kan vara väldigt tidskrävande. Utöver det bör man välja rätt plats, studera marknaden, välja vilken typ av projekt man vill satsa på och fokusera på inkluderande mångfald. Det viktigaste är att inse att det är ett äventyr och släppa tag om rädslor om förlust och misslyckande.

Vad finns det för hinder som står i vägen för projekt i Växjö eller Sverige i allmänhet?

– Det hindret med störst påverkan för dessa typer av projekt och investeringar är höga skatter. Som anställd måste jag jobba in lönen den första månaden. Man skattar på lönen, skattar på inköpta varor samt på försäljning. Som tur är finns arbetsförmedlingen som hjälpande hand och kan tillgodose 60-70 procent av lönerna. Utan den hjälpen hade det varit omöjligt för småföretagare.

Maha Nasser
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons