Annons

Samhällsaktörer tränar krisberedskap i Växjö

Växjö • Publicerad 10 mars 2020
Foto: Smålandsposten

Under onsdagen är Länsstyrelsen i Kronoberg värd för ett unikt simuleringsspel där konsekvenserna av ett stopp i kortbetalningssystemet utforskas. Samhällsaktörer ska träna på krisberedskap för vad händer om de betaltjänster vi i dag är beroende av slutar att fungera.

– När grundläggande samhällsfunktioner, som att betala och ta betalt, sätts ur spel kan det få långtgående konsekvenser. Här erbjuds en tankeväckande aktivitet för ett antal offentliga och privata aktörer, där vi ser att en utökad samverkan kommer att krävas vid ett krisläge. Jag tror att det kan bli en väldigt lärorik dag för alla inblandade, säger Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län.

Simuleringsspelet är ett slags rollspel där aktörer från handeln, värdetransportbolag, bankväsendet, branschorganisationer, kommuner och myndigheter får en chans att testa olika åtgärder som i sin tur får olika konsekvenser. Spelet genomförs inom ramen för ett forskningsprojekt på Högskolan i Skövde, finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons