Annons

Sandras succé vill expandera

Växjö • Publicerad 11 november 2018
Foto: Nadia Hagberg

Någon barndomsdröm om att bli kock hade inte Sandra Bertilsson, men när hon sedan i gymnasiet hamnade i restaurangvärlden så fastnade hon med besked. Idag driver hon tillsammans med kompanjonen Daniel Djurvall den populära japanska restaurangen Izakaya Moshi, som numera finns både i Växjö och Jönköping.

– På sikt har vi planer att expandera och öppna ännu fler restauranger!

Annons

Magazinet träffar Sandra tidigt en tisdagsförmiddag. Eftersom Izakaya Moshi håller stängt på måndagar så är det uppstart på veckan. Ett lätt kaos infinner sig men humöret verkar vara på topp. Svängig, dansant musik hörs från högtalarna och delar av personalen sjunger med.

– Vi har satt ihop en spellista med gamla godingar. Tisdagar innebär alltid ett organiserat kaos med alla leveranser och uppladdning inför veckan. Men det är en skön känsla, man känner att nu är vi på gång igen!

Sammanhållningen och team-känslan i ett restaurangkök är oerhört betydelsefull framhåller Sandra. Personalen jobbar intensivt tillsammans och hela gänget blir som en enda stor familj.

– Vi har en fantastisk gemenskap. Härom veckan hade vi en avskedsfest för två i vår personalstyrka som ska ut och resa i världen, och även om jag vetat om det en längre tid så kunde jag inte låta bli att gråta!

Att bli kock var inget som Sandra drömde om som liten även om hon gillade praktiska göromål och ofta hjälpte till när mamma lagade mat. Hennes väg in i restaurangvärlden blev Ryssbygymnasiet restaurangutbildning. Fantastiska lärare i kombination med lärorik praktik gav henne aptit på restauranglivet.

– På en praktikplats fick jag jobba som diskare. Det låter kanske jättetråkigt men jag fick verkligen en nyttig inblick i betydelsen av att ha bra diskare. Alla kuggar i ett kök är jätteviktiga. Utan ett fungerande team med diskare så skulle vilket restaurangkök som helt kollapsa!

Från disken gick vägen vidare till både servering och tillagning. En praktikplats skulle visa sig få en särskilt avgörande roll för Sandras fortsatta resa i restaurangvärlden.

– Jag hade visserligen aldrig ätit sushi innan men var nyfiken på att praktisera på den japanska snabbmatsrestaurangen Moshi Moshi. Ägaren Daniel Djurvall sa först nej eftersom de inte hade tid med någon praktikant men min lärare insisterade och lovade att jag var en tjej med driv som skulle stor nytta, och till sist gav Daniel med sig.

Foto: Nadia Hagberg

Lärarens löfte infriades. Sandra visade sin kapacitet och tiden på Moshi Moshi resulterade i både vänskap och kompanjonskap med Daniel. När så idén föddes om att starta en ny form av japansk restaurang i Växjö så fick Sandra frågan om hon ville vara med som ägare.

– Daniel, som är en entreprenör ut i fingerspetsarna, ville utveckla konceptet med japansk mat och tyckte att vi skulle göra något ihop. Jag kände mig taggad och sa ja direkt.

Annons

Tillsammans åkte de till Japan på studieresa och föll för idén om en ”slinka in-restaurang” som serverar en massa smårätter, det vill säga konceptet Izakaya Moshi.

– På den resan hämtade vi också idén på att ha ett öppet kök där gästerna kunde se hur kockarna lagade mat. Jag tror vi var först med det i Växjö.

När lokalen vid Kulturparken Småland blev ledig så slog Daniel och Sandra till. Premiären av Izakaya Moshi skedde den 10 december 2012 och skulle visa sig bli en enastående succé. Idag har restaurangen 20 anställda och trycket på bordsbeställningarna är intensivt.

– Framgången tror jag beror på det här konceptet med ett öppet kök där gästerna kan känna alla dofter. Vi har också varit duktiga på att skapa roliga menyer med många olika smaker och med rätter som triggar igång alla sinnen.

Har du någon personlig favoriträtt?

– Eftersom jag är sushi-kock så måste jag självklart säga sushi. Kombinationen av ris och vinäger, en fet fiskbit, upphettad wasabi och förslagsvis inlagd makrill eller skaldjur är oslagbar!

Succén i Växjö har gjort att Izakaya Moshi även startat en restaurang i Jönköping och Sandra avslöjar att det finns fler expansionsplaner.

– Ja, på sikt så ser vi helt klart möjligheter att öppna ännu fler restauranger!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons