Annons

Sänkt lön med Socialdemokraterna – sänkt skatt med Moderaterna

Debatt av Anna Tenje och Oliver Rosengren (M)
Publicerad 26 augusti 2018

Vad väljer du? Moderaterna vill att det ska löna sig mer att arbeta. Nationellt lovar vi sänkt skatt på alla jobb, och lokalt har ordnad ekonomi och tydliga prioriteringar möjliggjort en av de lägsta skattesatserna bland jämförbara kommuner. Alternativet i Växjövalet är vänsteroppositionens uppfattning om att Växjöborna har för tjocka plånböcker, och skarpa förslag om att sänka lönerna med höjda skatter. Tillsammans med Socialdemokraternas förslag på fortsatta nationella skattehöjningar hotar detta arbetslinjen.

Ansträngningar ska löna sig. Att ha ett jobb och en lön ger trygghet, självständighet och gemenskap. I Växjö har vi ordnad ekonomi, därför har vi kunnat sänka skatten. Jobbavdraget gör fortfarande att du får behålla en månadslön extra om året. Vi vill nu fortsätta göra det mer lönsamt att arbeta och göra rätt för sig:

Annons

Sänk skatten på alla jobb. En moderatledd regering kommer sänka skatten med minst 500 kronor per månad för alla jobb. Särskilt prioriterat är att sänka skatten på små inkomster, eftersom det är där drivkrafterna för att jobba istället för att leva på bidrag behöver öka mest. Samtidigt tillför vi resurser till välfärden.

Sänk straffskatten på utbildning och företagsamhet. Den statliga inkomstskatten är en straffskatt på att utbilda sig, arbeta extra hårt eller starta framgångsrika företag. Vi vill att 100 000 färre ska betala den.

Sänk skatten för alla som har jobbat. Seniorer som vill jobba lite till ska få mer förstärkt jobbavdrag och förstärkningen ska börja tidigare. Vi föreslår dessutom lika skatt på lön och pension.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går i Växjö till val på en skattechock. Socialdemokraterna vill höja skatten med 0,38 procentenheter och Vänsterpartiet med 0,4. Delar av deras politik överlappar, och om man inte räknar med alla ofinansierade löften blir den totala skattehöjningen med S+V 0,6 procentenheter. En vanlig familj med en lärare och en sjuksköterska skulle få sänkt nettolön – lön efter skatt – med ca 4150 kronor.

Vänsteroppositionen vill därmed sänka lönerna för vanligt folk som arbetar med över 4000 kronor. Skattehöjningar minskar drivkrafterna för arbete. Utöver att höjd skatt försämrar för Växjöborna som drabbas direkt, kommer sysselsättningen minska.

Välfärden ska prioriteras. Blågröna Växjö har tillfört flera hundra miljoner kronor till skolan och omsorgen i budgeten för nästa år. Skattehöjarpolitiken har motbevisats av verkligheten, vilket inte minst blev uppenbart när Stefan Löfven var svarslös i SVT för några dagar sedan. Sverige har drabbats av 60 miljarder kronor i höjda skatter samtidigt som polistätheten blivit lägre än på ett decennium, vårdköerna dubblerats och fler elever än någonsin lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. Sverige behöver ett nytt ledarskap och i Växjö behöver vänsteroppositionens lönesänkning stoppas.

Jobb ska löna sig mer än bidrag. Sänkt skatt kombinerat med högre krav på motprestation för bidrag och ett bidragstak gör att du som arbeta ska ha mer i plånboken än den som inte arbetar. Det bedöms ge ungefär 25 000 fler sysselsatta i Sverige. Sammantaget innebär jobbreformerna från Moderaterna drygt 70 000 fler som har ett jobb att gå till. Hundratals fler med jobb i Växjö skulle bidra till vår ekonomi och trygga välfärdens finansiering.

Ansvar och prioriteringar möjliggör en ekonomisk politik som kombinerar satsningar på Växjöbornas välfärd med att göra arbete mer lönsamt. Det bygger Växjö starkt.

Anna Tenje (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Annons

Oliver Rosengren (M)

Kommunalråd

Oliver RosengrenSkicka e-post
Anna Tenje
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons