Annons

Sara Bäckmo släpper ny bok

Växjö • Publicerad 27 februari 2019
Foto: Maria Fors Östberg

Journalisten, författaren och influencern Sara Bäckmo släpper sin fjärde bok. Den 1 mars kommer "Odla med barn - I Skillnadens Trädgård" ut.

– Det är överväldigande att boken nu släpps och väldigt speciellt och känslosamt eftersom mina barn är upprinnelsen till boken.

Annons

Den nya boken är Bäckmos fjärde i ordningen. Så sent som i höstas släpptes en bok om vinterodling och nu, inför våren och sommaren, kommer "Odla med barn - I Skillnadens Trädgård" ut. Den handlar om att bjuda in barnen i odlingen och att låta dem bidra med vad de vill och kan.

– Den handlar mest om hur man som vuxen kan bedriva en odling fast man har barn och en stor familj. Bara det faktum att man har barn gör att många väljer att skjuta upp drömmen om odling för man tycker att det är mycket med barnen. Men om man har rimliga mål med vad man vill med sin trädgård under småbarnsåren så är det fullt rimligt att klara av det. Min trädgård är ett bevis på det, säger Sara Bäckmo.

Hon driver Skillnadens Trädgård i Bökebacken i Småland och skriver om den i Sveriges största trädgårdsblogg. Hon har anlagt en nästan 450 kvadratmeter stor grönsaksodling. När VXO Weekend pratar med henne har hon precis fått de första exen av boken i handen.

– Det är överväldigande och väldigt speciellt. Det är mina barn som är upprinnelsen till boken, så det blir lite känslosamt. Jag är stolt över den livsstil som vi har valt som främjar barnen och barnens utveckling.

Boken är ingen handbok om "små piffiga projekt" som funkar för barnen utan Sara Bäckmo menar att det mer handlar om en inställning, att låta barnen vara barn och att vuxna får anpassa sig efter barnen.

– Barn ska inte vaggas in i en vuxenodling och tänket kring det. Det känns viktigt för mig.

Vad vill du säga med boken?

– Läsarna ska känna att det är möjligt att driva odling trots småbarn. Många avskräcks för att de tänker att det blir stökigt och rörigt. Men en trädgård kan vara perfekt även om den är ganska oordnad eller ostrukturerad. I den här tiden i livet finns det många andra fina värden i att låta saker och ting få bli som de blir.

Vad tycker du är det viktigaste från boken?

– Det viktigaste för att kunna odla i småbarnstider är att jobba aktivt, från att de är bebisar. Att barnen ska ha roligt utomhus för att de ska vilja vara ute när du som förälder ska odla. Just nu har jag fyra barn, mellan två och tio år gamla, som springer omkring i trädgården och sysselsätter sig själva. Men det gäller att skapa sig den tiden och det är ett arbete som man måste göra.

Annons

Redan i mars skickar Sara Bäckmo in ett manus för en ny bok. I höst släpps en trädgårdskalender och då ska även ett bokmanus skickas in för ytterligare en bok under våren 2020.

– Det är kul att det här har en framtid och att många vill läsa böckerna. I början kände jag mig glad över att en få lov att skriva en bok men nu har jag kommit in i det. Det har blivit som en produktion där jag kommer på nya idéer som jag vill skriva om. Det är en rolig utveckling.

Foto: Maria Fors Ostberg
Foto: Pressbild
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons