Annons

Sex ambulansflyg till Sverige – ska kunna landa i Växjö

Kronoberg • Publicerad 6 september 2021
Foto: Svenskt Ambulansflyg

Sveriges 21 regioner samarbetar i ett kommunalförbund och får tillgång till ett nationellt ambulansflyg. Totalt ska sex ambulansflyg landa i Sverige och flygplanen kommer att kunna landa vid samtliga flygplatser i Sverige som har kommersiell trafik, inklusive Växjö.

– Det nya gemensamma ambulansflyget kommer att innebära en höjd kvalitet och en ökad möjlighet till snabba transporter av patienter till högspecialiserad vård. Det är bra att alla regioner är med i denna satsning. Det gör att vi får samma förutsättningar och samma goda kvalitet, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg och ordförande i Svenskt ambulansflygs fullmäktige.

Annons

Ambulansflygen är utrustad likt en intensivvårdssal med syrgas, vakuum och luft inbyggt i paneler. Inredningen är flexibel och det finns plats för tre bårar.

– Under pandemin har behovet av bra luftburen transport av sjuka patienter blivit extra påtagligt. Regionerna har gjort ett imponerande arbete tillsammans med andra myndigheter i samordning av sjukvård och patienttransporter, säger Lena Hallengren (S), socialminister.

Ambulansflygen kommer att ha tre flygbaser, som är vid Umeå Airport, vid Arlanda och Landvetter.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons