Annons

Sjön i Växjö bottenbehandlas

Växjö • Publicerad 27 maj 2019
Foto: David Färdigh

I fjol bottenbehandlades Växjösjön med aluminiumklorid. Nu är det Södra Bergundasjöns tur. Förhoppningen är att sänka fosforflödet från bottnen med uppemot 90 procent. Ogynnsamma väderförhållanden ställer dock till problem.

– Eftersom det blåst så mycket har vi fått välja en mer långsam behandlingsmetod, berättar Växjö kommuns sjömiljöansvarige Andreas Hedrén.

Annons

Fosforhalterna ska minskas radikalt i Växjösjöarna. För detta ändamål har Växjö kommun valt att satsa på en metod där sjöbottnarna behandlas med aluminiumklorid, som binder fosfor och därmed förhindrar att det frigörs i vattnet. Först ut i fjol var Växjösjön, där behandlingen varit lyckosam menar Andreas Hedrén.

– Ja, resultaten är väldigt bra med sänkta fosfornivåer, minskad algproduktion och klarare vatten. I höstas fanns cirka 10 000 individer av små bottenlevande djur per kvadratmeter, vilket är det högsta antalet som någonsin uppmätts i Växjösjön!

Från vissa håll fanns det oro att aluminiumkloridbehandlingen skulle sänka pH-värdet i sjön och därmed påverka fisken negativt, men farhågorna har inte besannats.

– Det har förekommit enstaka döda fiskar, men inte mer än under ett vanligt år. pH-värdet i Växjösjön har hela tiden varit klart över sex och ligger nu på en stabil nivå kring sju.

Näst på tur att behandlas med aluminiumklorid är Södra Bergundasjön. Arbetet inleddes nyligen och kommer pågå fram till oktober. Budgeten i år ligger på 7,5 miljoner. Två tredjedelar finansieras med stöd från Länsstyrelsen och HAV, Havs- och Vattenmyndigheten.

– Behandlingen i Södra Bergundasjön kommer fortsätta nästa år också.

Årets säsong fick dock en ogynnsam start. Besvärligt väderläge med hårda vindar ställer till problem, vilket fått kommunen i samråd med entreprenören att ändra planerna något.

– I Växjösjön körde vi först en snabbmetod där aluminiumkloriden släpptes ut i vattnet ovanför bottnen, innan det var dags för en mer noggrann bearbetning av hela botten. Den sämre väderleken i kombination med mer strömmar i Södra Bergundasjön innebär att vi här endast kan använda den långsamma metoden där aluminiumkloriden släpps ut i bottensedimentet.

Även om arbetet och effekterna kommer ta längre tid i Södra Bergundasjön är förväntningarna höga.

– Tanken är att fosforutsläppen från bottnen ska minska med uppemot 90 procent.

Annons

Förhoppningsvis nästa sommar och garanterat till sommaren 2021 kommer vattnet i Södra Bergundasjön enligt Andreas vara så klart att den blir tjänlig som badsjö. Förutom bad så främjas också fisket av åtgärderna. I Trummen och framför allt i Växjösjön har det dessutom skett ett omfattande reduktionsfiske.

– Vi har plockat bort 200 ton vitfisk, främst mört och brax. Vi märker tydligt att det förbättrade siktdjupet gynnat abborrarna.

Det stora sorgebarnet bland Växjösjöarna är Norra Bergundasjön, där fosforhalterna är som störst på grund av inflöde från övriga sjöar och utsläppen från reningsverket. Men förhoppningen är att de minskade fosforutsläppen i de tre andra sjöarna även kommer förbättra resultaten i Norra Bergundasjön. Annars finns det en reservplan avslöjar Andreas.

– Vi håller på att utreda möjligheterna att anlägga ett våtmarkssystem kring sjön. Det skulle i så fall bli ett mycket omfattande och kostnadskrävande projekt.

På tal om vattenkvalité, nyligen rapporterades det om att några studenter på Linnéuniversitetet gjort prover i Växjösjön som visar på uppseendeväckande höga halter av mikroplaster, vad är din kommentar till det?

– Jag tycker att man bör ta den undersökningen och fokuseringen på konstgräsplaner med en nypa salt. Det finns i dagsläget varken någon vedertagen definition eller vetenskaplig mätmetod av just mikroplaster. Så det är svårt att avgöra om Växjösjön skiljer sig från andra undersökta sjöar. Och mängden mikroplaster kommer knappast i första hand från konstgräsplaner utan härstammar sannolikt från sådant som bildäck, vägmålningar och fasadfärger.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons