Annons

Sju falska poliser åtalas – lurade äldre på pengar och värdesaker

Växjö • Publicerad 17 februari 2021
.
.Foto: Tomas Löwemo

Sju män från Skåne åtalas misstänkta för delaktighet i bland annat nio grova bedrägerier mot äldre personer i södra Sverige. De har bland annat lurat till sig pengar och värdesaker från personer i Lammhult, Älmhult och Växjö.

Vid bedrägerierna har de misstänkta ringt upp äldre personer och utgivit sig för att vara poliser. Gärningsmännen har lurat de äldre drabbade personerna att göra inloggningar på sina bankkonton och använda bank-ID och därefter har gärningsmännen överfört pengar från drabbades konton. Bedragarna har också lurat flera av de drabbade att överlämna smycken och bankkort med kod till bedragarna som besökt de äldre i sina hem efter inledande telefonsamtal.

Annons

– Det är ett stort problem med telefonbedrägerier mot äldre där gärningsmännen också besöker de drabbade och uppger sig vara poliser. Det känns bra att utredningen leder till åtal mot flera misstänkta, säger Pontus Krüger vid polisregions Syds bedrägerisektion.

Vid brotten har gärningsmännen kommit över pengar och värdesaker till ett värde av cirka 450 000 kronor. Brottsrubriceringarna i åtalet är grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och penningtvättsbrott.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons